Választás előtt Pécs

2009-05-08

A MSZP-s Szili Katalin házelnök és a Fidesz által támogatott Páva Zsolt volt polgármester közül választ magának új polgármestert Európa leendő kulturális fővárosa. A publicisták elemzéseikben javarészt a két jelölt – túlnyomórészt Szili Katalin - eddigi politikai karrierjét vizsgálták.

A jobboldalhoz köthető véleményformálók egyöntetűen Szili Katalin személyiségére és korábbi politikai szerepvállalásait kritizálják, hosszasan sorolva

> Publicisztikák
Seszták Ágnes: Ez nem a pécsi kesztyű (Magyar Nemzet, 2009. 05. 06.) Szentmihályi Szabó Péter: Sarkosan fogalmazva (Magyar Hírlap, 2009. 05. 04.) 
Bayer Zsolt: Sziliség (Magyar Hírlap, 2009. 05. 07.) 
Pálmai Tamás: Szili hármas szorításban (Stop.hu, 2009. 05. 05. ) Magyar Narancs: Radarszellem (Magyar Narancs, 2009. 05. 07.) Balavány György: Egy ítélet hátravan (Magyar Nemzet, 2009. 05. 08.) 
Pór Vilmos: A semmi térnyerése (Népszava, 2009. 05. 08.) 
Heti Válasz: Pécsi jel (Heti Válasz, 2009. 05. 07.)

a házelnök eddigi „bűneit” és kétségbe vonva hitelességét. Felhívják a figyelmet arra is, hogy Szili párton belüli ellenzékinek mondott státusza valójában csak a látszat: aki rá szavaz, az az MSZP-re és annak hétéves kormányzati tevékenységére mond igent.

A baloldali publicisták egyrészt felhívják figyelmünket a jobboldali „veszély”-re,
másrészt kiemelik Szili Katalin nehéz helyzetét, akinek sokféle elvárásnak kell megfelelnie, és méltatják , amiért álláspontjuk szerint felelős döntéseivel és megnyilatkozásaival nem elsősorban saját politikai jövőjét tartja szem előtt, hanem a város érdekeit. 

Publicisztikák

Seszták Ágnes: Ez nem a pécsi kesztyű (Magyar Nemzet, 2009. 05. 06.)
„Továbbra is nagy kérdés, hogy a két jelölt közül melyik lesz a befutó. A félrehajtott fejű, sírós Szili, akit Gyurcsányék rávettek egy ocsmány színielőadásra, vagy az a politikus, akinek gyakorlata van az önkormányzati munkában, és nem utólag szeretne virrasztani a Tubesnél.”


(…) Erre is érvényes, amit a nép már régen megállapított, hogy a jobboldali polgári vezetésű városok-falvak virágoznak és szépülnek, a szocialisták alatt meg minden tönkremegy. Követni sem lehet a sajtóban a vádaskodásokat, az alkalmatlanságot, a sunyiságot és a lobbizásokat. Mintha ez a kulturális főváros projekt a legrosszabbat hozta volna ki a szocialista-szabad demokrata városvezetésből.

(…) Páva Zsolt már csak kármentést ígérhet, mert a nagy beruházások vagy el sem kezdődtek, vagy állnak. Mindehhez a városnak több mint harmincmilliárd forint adóssága. Ezt az évek során a „sikeres” szocialista vezetés hozta össze. Akinek esze és szíve van, nem szavaz rájuk. 

Szentmihályi Szabó Péter: Sarkosan fogalmazva (Magyar Hírlap, 2009. 05. 04.)

„A szocialisták egyik reménysége most Szili Katalin, aki szeretné bevenni magát az utolsó erődbe, a pécsi városházára. Kósa Ferenc egykori filmrendező a Népszava cikkében (Az igazság pillanata) fényezi a házelnök asszonyt annak hamarosan megjelenő könyve ürügyén, amelynek címe: Kendőzetlenül. Hátborzongató a tömény tömjénfüst, amely a cikkből árad, hogy az "erkölcsileg győztes", a közjó szolgálatára felesküdött hölgyet mintegy megtisztítsa saját pártjának szennyétől.”


(…) A szerző két alkalmat sorol fel, amikor "Katikát" sírni látta, a harmadikról elfeledkezett: amikor a "köteles beszéd" tálalását készítette elő Gy. F. és stábja. Kósa szerint "szüksége van rá a hazának", én meg úgy vélem, a pécsiek örök szégyene lesz, ha menedéket adnak annak a pártnak, amely "történelmi mélyponton van", ahogyan a dicshimnusz is megállapítja. Akkor Pécs kiérdemli a "hűtlen város" címet.

Bayer Zsolt: Sziliség (Magyar Hírlap, 2009. 05. 07.) 

„S jött Szili Kati, és sírós hangon, félrehajtott fejjel azt mondta. Megtette. S eztán is megteszi. Bármit megtesz. Hiszen MSZP-s – abból meg nincs emberarcú. S miközben megteszi, mindvégig úgy tesz, mintha nem lenne hozzá semmi köze. Ez a legalávalóbb fajta. Az igazi kettős ügynök. Kifelé belső ellenzék, befelé végrehajtó és a maradék "népszerűség".”


(…) Nézzék meg Szili plakátját odalent Pécsett. Azt az összefogásosat. Amiért jogerősen elítélte a bíróság, ugyanis azt is el akarta játszani, attól a hazugságtól sem riadt vissza, hogy úgy tegyen, mintha az Összefogás jelöltje (is) lenne. De most ne is ezért nézzék meg. Hanem keressék meg rajta az MSZP-logót. Ugye-ugye, nem megy mindjárt, nem megy elsőre! Nem hát, mert eldugták! Ugyanis MSZP-színekben kampányolni manapság nem kecsegtet nagy sikerrel.

(…) Aztán, ha megnyerné, előállna a nyilatkozattal, miszerint bebizonyosodott, az MSZP-t nem lehet leírni. Az MSZP köszöni, jól van, mint 2006-ban a költségvetés. Ha nyerne, Szili mindjárt mázsás MSZP-logó mögül hazudna tovább. S tenne meg mindent…Aki vasárnap Szilire szavaz, az az MSZP-re szavaz. Abból pedig nincsen emberarcú. Ezt kéretik tudomásul venni.

(…) Persze-persze, most sorolni kellene… Az összeset. Attól fogva, hogy egy Herényivel összejátszva asszisztált az ős-MDF-esek kinyírásához, odáig, hogy az ő szavazata mentette meg Gyurcsányt. Közben pedig mindvégig úgy tettek, mintha ők ketten rosszban lennének. Szili volt az "emberarcú" MSZP. Hát persze. Emlékeznek még az "emberarcú szocializmusra"? Na, olyan se volt. Miképpen emberarcú MSZP sincsen, csak MSZP. S az MSZP-ben a farizeus Szili. 

Pálmai Tamás: Szili hármas szorításban (Stop.hu, 2009. 05. 05.)

Ma még persze korai lenne megjósolni, ki ülhet bele Toller és Tasnádi megüresedett székébe, de, hogy ki az, aki több konfrontációt vállalt már a megmérettetés idején is, az nem lehet kérdés, még akkor sem, ha tudjuk, hogy két valóban komoly ellenfél indul a címért és a pécsiek bizalmáért.”


(…) Nincs könnyű helyzetben az MSZP jelöltje, hiszen egyszerre kellene megfelelnie a honvédelmi érdeknek és támogatni a Pécs fölé emelkedő lokátor építését, valamint a "tüke" város lakóinak véleményét is figyelembe kell vennie, ők pedig nagyon nem akarják ezt a radart.

(…) Aki figyelemmel kíséri a házelnök asszony kampányát, láthatja, hogy rá nemcsak az ellenfél lő, így azután kapkodhatja a fejét. A sajtó egy része már ott tart, hogy demagógiával vádolja, holott nem történik más, mint végiggondolta, hogy mit várnak el tőle a választók és - gondolom - úgy döntött, hogy még akkor is vállalja az ügy képviseletét, ha ez személyesen nehézséget okoz is neki. Ezzel a döntésével bizonyította, hogy tudja, egy felelős városvezetőnek, néha több fronton is harcolnia kell azért, hogy képviselhesse választói akaratát. 

Magyar Narancs: Radarszellem (Magyar Narancs, 2009. 05. 07.) 

„Aligha van tehát oka Pávának és Szilinek bármit is a másik szemére hányni: hiszen csak akkor emelték fel a szavukat, amikor már az ő politikai karrierjüket veszélyeztette a színjáték.”


(…) Ám mivel (Szili és Páva) a joggal mérges pécsiek előtt mégsem hivatkozhatnak pártjaik korábbi gyávaságára és kalandorságára, a bevált recepthez nyúltak: mindennek a másik az oka, én tiszta vagyok!

Balavány György: Egy ítélet hátravan (Magyar Nemzet, 2009. 05. 08.) 

„Kinek-kinek jelleme a sorsa, állították a régi görögök. Szili Katalin tipikus MSZP-s. S e párt jövőképét, koncepcióját, vagyis programját össze lehet foglalni e szóban: hazugság.”


(…) Szili az a szocialista politikus, akit legkevésbé szokás utálni. Magam is javára írnám, hogy Ferenc vitézzel nem értett mindenben egyet – ha ezt valami becsületmaradványnak gondolhatnám. De inkább csak hatalmi aspirációnak látom, a mohóság maszkjának.

(…) Szili kampányában szinte minden napra jut egy törvénysértés. Mi történne az általa irányított önkormányzatban? E hét elején a pécsi választási bizottság határozatot hozott, mely szerint a képviselőnő megsértette a választási törvényt. Aztán a Baranya Megyei Bíróság is elmarasztalta, jogerős ítélettel. Egy ítélet még hátravan. Döntsenek Európa kulturális fővárosának polgárai: kell-e nekik a mindennapi hazugság – sírós hangon, félrehajtott fejjel. 

Pór Vilmos: A semmi térnyerése (Népszava, 2009. 05. 08.) 

„"Nem akarok nyilvános akasztásokat vagy kivégzéseket tartani, erre lehetőségem sincsen" - jelentette ki a fideszes polgármesterjelölt egy televíziós műsorban, annak kapcsán, hogy ha ő(k) nyerné(k) a vasárnapi választást, mit tenne. "Első lépésként leltárt készítenénk. Megnéznénk, van-e felelőse az elmúlt 11 év sodródásának és ámokfutásának." Azaz ámokfutósnak ítéli az előző városvezetés tevékenységét, de ezért nem akar akasztani. Példás mondat. Az ügyvéd úr tudja, bíróságon ebbe nem lehet belekötni. De hogy szelíd álarca mögött milyen indulatok munkálnak benne, az mutatja, hogy beszél róla. Magyarországon nincs halálbüntetés, ezt Páva Zsolt azzal erősíti meg: "erre lehetőségem sincsen." Meg sem kell kérdezni ezek után - és ha volna?”


Heti Válasz: Pécsi jel (Heti Válasz, 2009. 05. 07.) „Vasárnap a baranyai megyeszékhelyen időközi polgármester-választás lesz, amely a már régóta bukásként elkönyvelt európai parlamenti választásnál is jobban foglalkoztatja az MSZP politikusait. A párt jelöltje, Szili Katalin ugyanis sokat kockáztat: nimbusza, gondosan épített - pártok felett álló - imázsa robbanhat atomjaira, ha legnépszerűbb szocialistaként nem lesz képes bevenni egy eddig erősen baloldali várost.”


(…) Ha Szili veszít, s az európai parlamenti választáson viszonylag magas részvétel mellett szenvednek vereséget a szocialisták, alighanem új forgatókönyvre lesz szükség. S akkor talán már a baloldalon is sürgető kérdéssé válik a pártban továbbra is meghatározó befolyással bíró Gyurcsány Ferenc felelősségének kitárgyalása.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384