Az ősz trendfordulót hozott a Fidesz-MSZP támogatottságban

2009-10-08

Az őszi politikai szezon első heteiben készült közvélemény-kutatások eredményei azt jelzik, hogy az MSZP a teljes népesség körében kis mértékben, míg a biztos szavazó pártválasztók között jelentősebben tudott erősödni. A Fidesz támogatottságára ezzel ellentétes folyamatok jellemzőek, de fölénye továbbra is jelentős. A Jobbik stabilizálta támogatottságát, amely a választókorú népességben 6 százalék.

 

 

MSZP

 

A szeptemberi kutatások alapján elmondható, hogy az MSZP túljutni látszik választói megítélésének mélypontján. Támogatottsága, ha nem is nagy mértékben, de emelkedett. Annak ellenére, hogy a bizonytalanok aránya nagy eltéréseket mutat, a négy intézet hasonló méretűre, 11-14 százalékra becsüli a kormánypárt bázisát a szavazópolgárok körében. Az MSZP-szimpatizánsok aktivitása is erősödött: a biztosan szavazó pártválasztók 18-25 százaléka adná voksát a pártra.

 

 

Fidesz

 

A Fidesz június-július során érte el eddigi legnagyobb bázisát. Ehhez képest jelentősnek tűnik az a visszaesés, ami a legutóbbi kutatások alapján megfigyelhető. A teljes népesség körében mért 25 – 46 százalékos támogatottság azonban így is meggyőző fölényt mutat. Az intézetek közti jelentős eltérés figyelemre méltó. A legnagyobb támogatottságot (46 %) a Medián mérte. A Tárki és a Szonda Ipsos hasonló méretűre (36, illetve 34), míg a Századvég-Forsense – a korábbi kutatásához képest 10 százalékkal kisebbre – 25 százalékra becsülte a 2010-es választások legnagyobb esélyesének táborát.

  

 

A kutatásokban a pártszimpátiával rendelkező arányának növekedésével a Fidesz támogatottsága nagyobb mértékben emelkedik. Ez azt jelzi, hogy a választók egy jelentősebb része még nem döntött véglegesen, de ha meg kell neveznie egy pártot, akkor többségük a Fideszt választja. Amennyiben a kampány során a választók számára nem lesz kérdéses a Fidesz győzelme, akkor ez a választói csoport könnyen a távolmaradást, vagy a Jobbikra adott voksot választhatja.

 

 

 

Jobbik

 

A Jobbik esetében mind a négy intézet megegyező támogatottságot mért, ami a felnőtt lakosság 6 százaléka. A biztos szavazó pártválasztók körében továbbra is tartják a 10-12 százalékos arányt, ami a szimpatizánsok magas aktivitási szintjét jelzi.

 

 

 

 

MDF, SZDSZ, LMP

 

A két parlamenti kispárt támogatottsága 1-2 százalék között mozog mindkét bázison. A mérések szerint az MDF továbbra is erősebb, ugyanakkor a parlamenti küszöbtől még messze elmarad. Az LMP szimpatizánsainak táborát a választók 1-2 százalékára mérik az intézetek. Mindhárom párt a politikai bal-jobb skála közepére pozícionálja magát, együttes támogatottságuk ugyanakkor nem éri el az öt százalékot. A felnőtt lakosságban pedig vélhetően ennél többen vannak azok, akik középen állóknak vallják magukat.

 

A szeptemberi kutatások eredményei, zárójelben az előző méréshez viszonyított változás

 

 

Adatfelvételek időpontja, a minták mérete, valamint a két nagy párt támogatottságának változása az előző méréshez képest, a biztos szavazó pártválasztók között

 

 

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384