Ezt mutatják a választások előtti utolsó közvélemény-kutatások

2010-04-08

A választások előtt nyilvánosságra hozott legutolsó közvélemény-kutatási adatok alapján a három biztosan bejutó párt mellett az LMP-nek nagyobb az esélye a küszöb megugrására, mint az MDF-nek. A részvétel az előző két választásnál várhatóan alacsonyabb lesz, a válaszadók 56-66 százaléka ígérte biztosra részvételét. Az MSZP és a Jobbik sem tudott erősíteni, így továbbra is elérhető közelségben maradt a Fidesz számára a minősített parlamenti többség.


MSZP

A márciusi mérések alapján az MSZP nem volt eredményes sem a bizonytalanok megszólításában, sem pedig a szimpatizánsai aktivitásának növelésében. A felnőtt lakosság körében a párt támogatottsága 10-14 százalék között mozog, míg a pártpreferenciával rendelkező, részvételüket biztosra ígérőknek 17-20 százaléka szavazna a jelenlegi kormánypártra. Az MSZP leginkább azokban a rejtőzködő baloldali szavazókban bízhat, akik nem merik/akarják bevallani pártszimpátiájukat. Amennyiben a párt az utolsó napokban nem tud érdemben mozgósítani, akkor valószínű, hogy a pártlistás szavazatoknak csak kevesebb, mint 20 százalékát szerzi meg.


Fidesz

A Fidesz megőrizte meggyőző fölényét, sőt a hónap második felében készült felmérések szerint tovább növelte támogatottságát, amiben szerepe volt a párt által folytatott biztonsági kampánynak és Jobbik hiteltelenítését szolgáló kommunikációnak, amely elsősorban a két jobboldali párt között hezitálókat célozta meg. A kutatások alapján mintegy 60 százalékos eredményre számíthat, a felnőtt lakosságnak pedig 36-47 százaléka választaná a legnagyobb ellenzéki pártot. A kétharmados parlamenti többség megszerzése továbbra is elérhető közelségben van. A Kubatov-felvétel a Fidesz bázisára csak kisebb hatással lehet, elsősorban a baloldali szimpatizánsokra lehet mozgósító hatása, ami az MSZP eredményét javíthatja.


Jobbik

A közvélemény-kutatási adatok alapján úgy tűnik, a márciusban (több oldalról is) beindult erőteljes Jobbik-ellenes kampány valamelyest hatásosnak bizonyult: a párt támogatottsága ugyanis néhány százalékponttal visszaesett, a teljes népességben 8-11, a biztos szavazó pártválasztók között pedig 13-18 százalék között mozog. A friss adatok alapján az MSZP még vezet a Jobbikkal szemben a második helyezésért folytatott versenyben. Ugyanakkor elképzelhető, hogy az elbizonytalanodott jobbikos szavazók csupán titkolják szimpátiájukat, és a párt végül az EP-eredményt meghaladó szavazatot szerez majd.


MDF és LMP
A listaállítási statisztika után a közvélemény-kutatási adatok tekintetében is megelőzte az Lehet Más a Politika a Magyar Demokrata Fórumot. Előbbi támogatottsága a parlamenti küszöbön, vagy nem sokkal az alatt, míg utóbbi csupán 1-3 százalékon áll a biztosan szavazó pártválasztók körében.

Az elmúlt választások előtti közvélemény-kutatások többsége pontatlanul mérte a kis pártok támogatottságát. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy a kisebb pártok szavazói gyakran rejtőzködnek, nem árulják el preferenciájukat, vagy csak a szavazás napján döntenek a részvételről és a választott pártról. Másrészt a kutató intézetek jellemzően 800-1500 fős mintákkal dolgoznak, melyek statisztikai bizonytalansága (5 százalékos mért érték esetén) 1-2 százalékpont.


Részvétel

A felmérések szerint válaszadók 56-66 százaléka ígérte biztosra részvételét a választásokon. Így vasárnap várhatóan kevesebben mennek el szavazni, mint az előző két parlamenti választáson. 2006-ban 67,8%, 2002-ben 70,5% volt az első fordulóban a részvételi arány.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384