A Kreml dezinformációs kampányai területi revizionizmust és etnikai konfliktusokat generálnak Kelet-Közép-Európában

2020-12-02

A Political Capital által publikált friss kutatási jelentés alapján az orosz dezinformációs kampányok és aktív műveletek a kelet-közép-európai államok határainak revízióját propagálják, miközben kiélezik a kétoldalú feszültségeket történeti és etnikai konfliktusok felhasználásával.

A hat ország médiaviszonyait vizsgáló kutatás feltárta a Kreml revizionista dezinformációs kampányainak mozgatórugóit, többek között Lengyelországban, Szlovákiában, Magyarországon, Romániában, Szerbiában és Ukrajnában. A kutatás Romániában, Lengyelországban és Magyarországon az első világháborúhoz kapcsolódó történeti revizionizmust (Trianon/Lviv), míg Szerbiában, Szlovákiában és Ukrajnában az orosz „szeparatizmust” és területi agressziót vizsgálta.

Az eredmények alapján az oroszbarát médiumok és politikusok, politikai mozgalmak részvételével megvalósuló kommunikációs kampányok magas fokú szervezettségről és koordinációról árulkodnak. Tevékenységük a régiót amúgy is jellemző társadalmi és kulturális különbségeket kihasználva próbálja egymás ellen fordítani az Európai Unió és a NATO tagországait.

A hagyományos szövegelemzést hálózatelemzéssel kombináló kutatás regionális összehasonlító tanulmánya, illetve országjelentései itt érhetők el.

 

Nyilatkozat:

Krekó Péter PhD, Political Capital

Mobil: +36/20-771-8716

Email: kreko@politicalcapital.hu

 

Győri Lóránt, Political Capital

Mobil: +36 20 665-0383

Email: gyori@politicalcapital.hu  

  

Poland: Olgierd Syczewski, CEO and DisinfoHub Director, Emerging Futures Institute

Romania: Rufin Zamfir, Programmes Director, Global Focus

Slovakia: Daniel Milo J.D.

Serbia: Nikola Burazer, Programme Director, Centre for Contemporary Politics

Ukraine: Oleksandra Tsekhanovska, Senior Analyst, Ukraine Сrisis Media Center

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384