Nézzük csak, mi is az a CitizenGo!

2021-01-06

A CitizenGo nevű platform saját bevallása szerint egy polgári közösség, amely az „emberi élet, a család és a szabadság” védelmét képviseli világszerte. Mondhatnánk, hogy az oldal csak megtűri a platformjára felkerülő aláírásgyűjtésekben terjesztett hamis információkat, de nem ez a helyzet, például a WHO és a Disney elleni gyűjtéseket maga a szervezet indította el. Ezekkel a narratívákkal a platform nyílatán támogatja az oroszbarát szélsőjobboldali ideológiákat, leginkább a „hagyományos családmodell” címszó alatt, felkarolva olyan ügyeket, amelyek közel sem állnak a tényszerűség talaján. Emellett olyan európai politikai szereplőkkel van kapcsolatban (pl. Lega, AfD), amelyek az európai integráció gyengítésében érdekeltek, ami történetesen egyezik Moszkva geopolitikai céljaival. De számos más jel is mutat arra, hogy a CitizenGo egy oroszbarát dezinformációs portál. Ezeket szedtük össze az alábbiakban.

 

Az oldal magyar vagy angol nyelvű petícióit végiglapozva azt látjuk, hogy az aláírásgyűjtések döntő többsége az abortusz, az LMBTQ-közösség vagy az úgynevezett gender-ideológia ellen irányul. Egy magyar felszólítás például azért dicséri Donald Trump amerikai elnök bejelentését, miszerint az Egyesült Államok nem finanszírozza tovább a Nemzetközi Egyészségügyi Szervezetet (WHO), mert így utóbbi nem költheti azt a pénz „az abortuszok, az iskolai átfogó szexuális nevelés és a gender-ideológia terjesztésére”. Csakhogy a WHO ezirányú erőfeszítései valójában arra szorítkoznak, hogy mindenki számára elérhetővé váljanak a szükséges egészségügyi programok, amelyekbe a fentebb felsorolt ügyek népszerűsítése nem tartozik bele. Egy angol aláírásgyűjtés a Disneyt szólítja fel arra, hogy „hagyjon fel az LMBTQ-indoktrinációval világszerte”. A narratíva, miszerint a nemzetközi intézmények, lobbicsoportok, multicégek valamilyen úton ráerőltetnék a melegházasságot, a hagyományos nemi szerepek átírását vagy éppen az abortuszt a nemzetállamokra, gyakori vendég az orosz állam hivatalos szócsöveiben, illetve Kreml-barát portálokon.

Az is látható, hogy a platform alapvetően a Kreml ultrakonzervatív családpolitikai elképzeléseinek népszerűsítésére épül, és orosz kapcsolatoknak sincs híján. Az egyébként Spanyolországban bejegyzett szervezet egyik elnökségi tagja a Kreml-közeli Konstantin Malofejevvel üzleti kapcsolatban álló Alekszej Komov. Malofejev uniós és amerikai szankciók alatt áll az oroszbarát kelet-ukrajnai lázadók támogatásáért. Vlagyimir Putyin elnök egyik kedvenc üzletembere már 2013-ban dolgozott egy családvédő politikai aktivista platform kidolgozásán, amit hetekkel később be is jegyzett egy civil hálózat Madriban. Úgy néz ki, hogy bár Malofejev maga nem vállal szerepet a CitizenGo vezetésében, a szervezet létrehozása, legalábbis részben, az ő ötlete volt.

A CitizenGo-ban nem kizárólag orosz befolyás érvényesül, közeli kapcsolatban van számos amerikai vagy európai szélsőjobboldali csoporttal. Az elnökségbe tartozik még többek között Brian Brown, a Családok Világkongresszusának (WCF) vezetője. Komov a WCF képviselője Oroszországban és a többi FÁK-országban, illetve részt vett számos fórumon, amelyeket például a CitizenGo spanyol vezetője alá tartozó Hazte Oír (HO) szervezett. Cserébe Komov meghívására érkezett 2014-ben Moszkvába egy családügyi konferenciára a HO feje és egy munkatársa, a repülőjegyeiket pedig a Putyinhoz közelálló Vlagyimir Jakunyin feleségének alapítványa fizette.

Malofejev a WCF eseményeinek támogatójaként is feltűnt, míg a szélsőségesen LMBTQ-ellenes Jelena Mizulina Duma képviselő egy találkozó résztvevője volt, de ő csak egy a számos prominens orosz meghívott közül. A CitizenGo elnökségének tagja Luca Volonté olasz politikus is, akinek Novae Terrae Alapítványa 2014-ben 12 ezer eurót fizetett a szervezetnek. Volonté alapítványáról kiderült az is, hogy szerepe lehetett abban a pénzmosó sémában, amely során azeri és orosz pénzek érkeztek illegálisan Európába.

A CitizenGo kapcsolatokat ápol olyan euroszkeptikus pártokkal is, mint az olasz Lega vagy a német AfD. Komov, a Lombardia-Oroszország Kulturális Egyesület (LRCA) társalapítója és tiszteletbeli elnöke, már 2013-ban feltűnt például az olasz szélsőjobb környékén: 2013-ban beszédet mondott a Lega Nord kongresszusán is, éppen akkor, amikor elnökké választották Matteo Salvinit. Az LRCA vezetője az a Gianluca Savoini, aki központi szerepbe került a Lega közelmúltbeli botrányában, mikor kikerült egy hangfelvétel arról, hogy a párt orosz forrásokat szeretett volna bevonni választási kampányába. A CitizenGo a spanyol szélsőjobboldali Voxnak nyújtott segítséget a parlamenti választási kampányban, többek között a kampányszabályozás kijátszásával. A szervezet feje, Ignacio Argasua az Open Democracy egy a CitizenGo-ba beépült újságírójának elmondta, hogy országában a nonprofit szervezeteknek adott támogatások esetében nincsenek törvényi korlátok, ezeket az adományokat pedig el lehet juttatni egy alapítványnak, amely aztán továbbíthatja a Vox részére. Elmondta azt is, hogy a CitizenGo kampányolni fog a Vox politikai ellenfelei ellen. Ezek az információk a szervezet állítólagos függetlenségének mítoszát gyengítik. Arról nem is beszélve, hogy mivel az aláírok listája nem nyilvános, a platform által mutatott támogatószámok hitelessége minimum megkérdőjelezhető.

 

A kiemelt kép forrása: Facebook

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384