Érdemes-e kilúgozni a koronavírussal teli kádat, mielőtt belefekszünk?

2021-04-01

Lúgosítás a törvényen innen és túl

A sorozat előző posztjaiban (itt és itt) részletesen bemutattuk, hogy a máig népszerű lúgosító diétát és a köré szőtt elméletet miért tekinthetjük jellegzetesen áltudományosnak, és miért kiváló példa az áltudományosság tipikus kommunikációs, érvelési meggyőzési trükkjeinek bemutatására. Az ilyen alapokon nyugvó elméletek, „gyógymódok”, diéták, termékek, kezelések alkalmazása sokszor veszélyes következményekkel is járhat, aminek felismerése és tudatosítása a jelenlegi rendkívüli helyzetben különösen fontos.

A lúgosító diéta és az annak keretét adó „új biológia” elmélet szellemi atyjának, Robert O. Youngnak jogi problémákkal is szembe kellett néznie. Többször is megvádolták engedély nélkül végzett, a lúgosításhoz kapcsolódó elképzelésein alapuló orvosi tevékenységért, de lopásért is, mivel pácienseit dollárezrekkel károsította meg. Több betege is belehalt kezeléseibe, egy páciense halála miatt pedig börtönbe is került. Youngot 2016-ban tartóztatták le, miután bűnösnek vallotta magát egy betege halála kapcsán, 2017-ben börtönbe kellett vonulnia. Young a tárgyalások során nyilatkozott arról, hogy akkreditált intézményben nem szerzett diplomát, nem mikrobiológus, nem hematológus, nem orvos, nem természetgyógyász és nem is kutató.

Forrás: Hartfort Courant

2018-ban 105 millió dollár kártérítés megfizetésére is kötelezték, miután egy másik betege is beperelte. Young ugyanis rávette őt arra, hogy hagyjon fel a kórházi kezelésekkel, és azok helyett a lúgosító módszereket alkalmazza – a páciens rákbetegsége pedig súlyosbodott.

Bár a lúgosítás jellemző módon minden betegségre gyógyulást ígér, Young elsősorban a HIV – és általában a vírusok –, illetve a rák ellen alkalmazta módszerét. Állítása szerint a daganatos megbetegedések egyetlen valós oka a test elsavasodása: a rákos sejt egy olyan képződmény, amelyet „elrontottak” a mérgező savas folyadékok, amelyek a nem megfelelő életvitel miatt keletkeznek a szervezetben. A daganat pedig tulajdonképpen a szervezet védőmechanizmusának terméke, amely „beburkolja” a mérgezett sejteket. Elképzelése szerint a rák is az egyén döntéseinek és életmódjának következménye, így a gyógyulás is ezek megváltoztatásában rejlik: ha a test elsavasítása volt a kiváltó ok, akkor a lúgosítás lesz a megoldás. A lúgosító diéta általános leírása mellett számos könyve jelent meg kifejezetten a rákkal kapcsolatos, általa javasolt „gyógymódokról”.  Ezek a mai napig elérhetők és megvásárolhatók – ami a szerző terápiájának tragikus következményei tükrében felveti a kiadók és a könyveket árusító boltok felelősségét is.

A lúgosítás áldozatai

Young a betegek kezelését Rancho del Solban, a kaliforniai Valley Centerben, „pH-csodaközpontjában” végezte, módszere a vér közvetlen lúgosítása volt: intravénásan adott be betegeinek szódabikarbónás folyadékot. Páciensei a központba való elvonulásért átlagosan napi 2000 dollárt fizettek. Kim Tinkham, Young korábbi páciense az egyik leghíresebb áldozata a lúgosításnak. 2007-ben a nő elfogadta Young javaslatait, és abbahagyta az orvosi kezeléseket. Jellemző, hogy erről az Amerikában rendkívül népszerű, az ezoterikus és áltudományos megközelítések terjesztésében komoly szerepet játszó Oprah Winfrey tévéműsorában is mesélt, teljes meggyőződéssel népszerűsítve azt a nézetet, hogy pusztán gondolatai és étrendje megváltoztatásával kigyógyulhat a halálos kórból. Young „terápiájának” köszönhetően a nő pár hónap elteltével kigyógyult a rákból – legalábbis Young szerint. A nő azonban belehalt a betegségbe.

 

 

Young páciensei halála után továbbra is változatlanul népszerűsíti lúgosító diétáját. Az önjelölt természetgyógyász-orvos továbbra is „praktizál”, honlapján továbbra is elérhetők szolgáltatásai, „csodaközpontja” továbbra is működik, közösségimédia-oldalai pedig továbbra is aktívak, ezeken terjeszti nézeteit, termékeit. Ő pedig magát továbbra is kutatóként, orvosként, természetgyógyászként és szakértőként mutatja be – annak ellenére, hogy korábban a bíróságon ő maga ismerte be ennek ellenkezőjét.

Young: a  lúgosítás a koronavírust IS gyógyítja

Nem meglepő módon Young jelenleg a koronavírust igyekszik magyarázni ugyanazokkal az állításokkal, amelyekkel korábban a rák vagy a HIV mibenlétét is megkérdőjelezte: a test magát betegíti meg a helytelen életvitel miatt. Vírusok tehát nem léteznek, és minden egészségi probléma megoldható pusztán az életmód megváltoztatása és az egyén helyes döntései révén. Youngot – több más kuruzslóval együtt – a Federal Trade Commission is figyelmeztette, mivel hamis állításokat terjesztett a koronavírussal kapcsolatban, miközben hatástalan kezeléseket és termékeket népszerűsített. Ez azonban Youngot nem tántorította el attól, hogy tovább folytassa tevékenységét – ami az előzmények tükrében talán nem meglepő.

Cikkeiben – amelyekben természetesen elhallgatja múltját – részletesen leírja, ahogy kivetette a tudományos közösség: mikrobiológus és virológus „kollégái” elutasítóan viselkedtek vele forradalmi, a HIV-vel és a rákkal kapcsolatos kutatási eredményei miatt. Ugyanígy veti el a koronavírusra vonatkozó nézeteit is a tudós- és az orvosközösség. Állítása szerint a koronavírussal való széles körű riogatás zajlik, ami azért lehet sikeres, mert aktivizálja az emberekben a „kívülről” érkező fertőző betegségek iránt táplált félelmet.

Ez a gondolat a magyar olvasók számára is ismerős lehet: emlékezetes, hogy Magyarországon is megjelent az az elképzelés, miszerint a félelem hajlamosít a vírussal való megfertőződésre, és ha nem félünk, akár bele is fekhetünk egy kád koronavírusba. Erre a riogatásra pedig a biotechnológiai és gyógyszeripari cégek profitérdekeltsége miatt van szükség – így ugyanis több gyógyszert tudnak eladni. Egyébként nemcsak a lúgosítás mint diétás irányzat, hanem annak atyja is eljutott Magyarországra, hogy aztán számos hazai celebritás kövesse és népszerűsítse Young étrendjét és elméletét. 

Young azonban ennél is tovább megy; az egyik közkedvelt, az 5G-vel kapcsolatos összeesküvés-elméletet is áltudományos nézetei magyarázatául hozza.

 Forrás: Robert O. Young – The Corona Virus Is Just A Concept That Only Exists On Paper

 

Gondolatvezetése szerint az 5G-energiát elnyeli a légköri oxigén, amely „öregíti” az oxigénmolekulák elektronjait. Az oxigén elektronjai a vér hemoglobinjához kapcsolódnak, ezért ha az 5G roncsolja az oxigénmolekulákat, azokat a vörösvértest nem fogja tudni szállítani. Ha mindezek mellett még a szerinte nem létező koronavírus miatt maszkot is hordanak az emberek – amelytől még kevesebb oxigént tudnak belélegezni –, akkor annak katasztrofális hatásai lehetnek, a kognitív funkciók romlásától kezdve a spermaszámcsökkenésén át a diabéteszig bezárólag. Az 5G frekvencia szerinte a test D-vitamin-termelő képességét is befolyásolja. A D-vitamin-hiány pedig elősegíti a savasodást, ami miatt az emberek hajlamosabbak megfázni vagy influenzatüneteket produkálni – állítása szerint azonban ezek nem betegségek, hanem annak jelei, ahogy a test próbál megszabadulni a fölösleges savaktól. Koronavírus tehát nincs, csak a szervezet küzd az 5G által termelt savakkal. A megoldás pedig természetesen ismét a lúgosítás – nem pedig a szerinte aljas gazdasági és politikai érdekektől vezérelve ránk erőltetett maszk vagy oltás.Forrás: Robert O. Young – The Corona Virus Is Just A Concept That Only Exists On Paper

Lúgosítás: az áltudományosság esszenciája

A lúgosítás csak egy – bár máig nagy népszerűségnek örvendő – példa a számtalan áltudományos diétás módszerre – mégis kiemelten fontos.  Ezen a példán keresztül ugyanis jól elemezhetők azok a nyelvi-érveléstechnikai eszközök, amelyekkel egy bizonyítottan áltudományos elméletet tudományossá és hitelessé akarnak tenni. Az is látható, milyen eszközökkel ösztönzik a közönséget ennek az elméletnek az elfogadására, a diéta alkalmazására és a termékek megvásárlására, méregdrága szolgáltatások igénybevételére. Rámutat az áltudományos tartalmak veszélyeire, terjedésük megállításának nehézségeire, a szakértőiség kérdéseire és problémáira, illetve a hatékony tudománykommunikációs szemlélet és gyakorlat fontosságára. És ahogy az 5G példáján keresztül láthattuk, azt is jól illusztrálja, hogy az áltudományos módszerek és az összeesküvés-elméletek érvelése hogyan kapcsolódhat össze egymással.

 

A sorozat első két bejegyzése:

  1. Áltudományos csodadiéták: a dezinformáció kifogyhatatlan tárháza
  2. Hogyan érveljünk áltudományosan?

 

cnyelvész, terminológus, tudománykommunikációs szakértő. Fontosabb kutatási témái és területei: tudománykommunikáció; áltudományosság; befolyásolás, manipuláció, megtévesztés; digitális kommunikáció. Disszertációját az ELTE BTK Alkalmazott Nyelvészet Doktori Programjában írja, témája a tudományról szóló kommunikáció vizsgálata az újmédiában, elsősorban az áltudományos tartalmak nyelvészeti-érveléstechnikai elemzése, valamint a hatékony tudománykommunikáció aspektusainak vizsgálata. A Budapesti Corvinus Egyetemen működő TudCom tudománykommunikációs kutatócsoport egyik alapítótagja, továbbá jelenleg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudománykommunikációs munkatársa. Kutatási témáiban rendszeresen publikál, előadásokat tart és médiaszerepléseket vállal.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384