Kommunikációs stratégiák a koronavírussal és a járvánnyal kapcsolatos tévhitek cáfolatához

2021-04-22

A Political Capital az Open Information Partnership segítségével végzett kutatásában 2020 júniusa és decembere között felmérte a koronavírussal és a járvánnyal kapcsolatos, a magyar nyilvánosságban megjelenő leggyakoribb tévhiteket és összeesküvés-elméleteket a Counter-disinformation Communication Strategies in the Second Wave of the Pandemic in Hungary című projekt keretében.

A témában releváns szakirodalom és a kutatás adatai alapján egy egészségügyi szakembereknek szóló kommunikációs ajánlóban foglaltuk össze a járványügyi álhírekkel szembeni fellépés lehetséges stratégiáját, amely a vakcina-szkeptikusok sikeres megszólításán, a leggyakoribb tévhitek hatásos cáfolatán, továbbá a megbízhatatlan információforrások kiszűrésén alapul.

Az egészségügyi szakembereknek szóló kommunikációs útmutatónk a koronavírus tévhitekről és cáfolatukról itt érhető el.

Az oltásszkeptikus mozgalmak és nézetek társadalmi kontextusát bemutató írásunk az Az álhírek ellen senki nincs beoltva címmel itt olvasható el.

A járványról és vakcinákról szóló három meghatározó állítás cáfolatát bemutató infografikák innen tölthető le (1, 2, 3).

 

 

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384