Kevesen ülnek az EP Kína-barát kisvasútján

2021-09-17

Az Európai Parlament EU-Kína stratégiáról szóló jelentésében felkérte az Unió külügyi főképviselőjét, hogy készítsen elő egy magabiztosabb, átfogóbb, és egységesebb EU-Kína stratégiát. Hat pillérre alapozva ez segítene egyesíteni a tagállamok Kína-politikáját:

  1. nyílt párbeszéd a globális kihívásokról,
  2. az egységes értékekkel kapcsolatos fellépés,
  3. a kockázatok kiértékelése,
  4. a szövetségesekkel történő partnerségi kapcsolat,
  5. a stratégiai autonómia erősítése,
  6. az európai értékek védelme.

A jelentés hangsúlyozza, hogy a Parlament nem ratifikálja az EU-Kína befektetési szerződést, amíg Kína nem vonja vissza az EP-képviselőkre és uniós intézményekre kivetett szankcióit. A képviselők szerint az EU-nak – beleértve a nemzeti és a helyi szinteket is – erősítenie kell a kínai befolyásolási kísérletekkel szembeni ellenálló képességét, például a gazdasági és infokommunikációs szektorokban. Az EP úgy véli, az Uniónak védelmeznie kell a liberális demokráciát a világban, kiváltképp Hongkong és Tajvan esetében.

Így szavaztak a frakciók

  • Az Európai Parlamentben továbbra is erős többség támogatja a Kínával szembeni erős és egységes uniós fellépést, mind politikai, mind gazdasági, mind diplomáciai szinten. A Parlament a Kínával való gazdasági együttműködés feltételeként továbbra is elvárja a pekingi rezsimtől, hogy tartsa tiszteletben az emberi jogokat, nemzetközi kötelezettségeit ne szegje meg. Ehhez képest bizonyos tagállamok, például Németország vagy Magyarország szerint ezeket a kérdéseket külön kell kezelni.
  • A Kína elleni erős, egységes fellépés igénye szinte minden európai parlamenti frakcióban jelen van, kivéve a szélsőbaloldalt. A szélsőjobboldali ID-ből például az olasz Lega képviselőinek többsége, illetve a Finnek Pártja is támogatták a jelentéstervezetet. A Lega képviselője, Anna Bonfrisco például erős szavakkal ítélte el Kína emberijog-sértéseit, dezinformációs erőfeszítéseit, gazdaság-, illetve versenypolitikáját.
  • Jelenleg elképzelhetetlen az EU-Kína befektetési egyezmény EP-ratifikációja, márpedig enélkül a szerződés nem léphet hatályba. A Parlament már másodszor állt ki szinte egységesen a ratifikáció felfüggesztése mellett. Belátható időn belül nem várható, hogy az EP álláspontja elmozduljon.

Így szavaztak a magyar képviselők

  • A kormánypártok képviselői nem szavaztak a jelentésről. A Fidesz EP-képviselői korábban leszavazták azt a parlamenti határozatot, amely felfüggesztette az EU-Kína befektetési szerződés ratifikációját, és kritizálták, hogy az EP politikai kérdések miatt akarja hátrányba hozni az európai cégeket.
  • A kormánypárti képviselők az EU és Kína kapcsolatát tárgyaló jelentés előtti összes napirendi pont esetében még szavaztak, majd ezt, illetve az ezt követő, EU Oroszország-stratégiáját tárgyló voksokat kihagyták. A hátralévő szavazásokon pedig ismét részt vettek. Ez bevett stratégia egyes képviselők között (gyakran csinálja ezt például a Bolgár Szocialista Párt az Oroszországgal kapcsolatos szavazások esetében), hogy elkerüljék a véleménynyilvánítást számukra kényelmetlen témákban. A KDNP által delegált Hölvényi György, aki a Fidesz távozása után egyetlen magyarként ül az EPP-frakcióban, szintén nem szavazott.
  • A Demokratikus Koalíció és a Momentum képviselői a jelentés mellett szavaztak (Dobrev Klára kivételével, aki a teljes ülésnapot kihagyta, egyetlen szavazáson sem vett részt).
  • Ujhelyi István, az MSZP képviselője nem szavazott a jelentésről, míg az ezt megelőző és ezt követő esetekben igen. A képviselő korábban arról a határozatról sem mondott véleményt, amely felfüggesztette az EU-Kína befektetési szerződés ratifikációját. A képviselő korábban a Political Capitalnek azzal érvelt, hogy a Parlament egyre inkább „politikailag motivált” állásfoglalásokat fogad el Pekinggel kapcsolatban, ő pedig nem kíván részt venni bármilyen „konstruktivitást nélkülöző” adok-kapokban az EU és bármely nagyhatalom között.
  • Az ellenzék soraiból Gyöngyösi Márton sem nyomott gombot a jelentés végszavazásakor. A jobbikos képviselő a teljes második szavazóblokkról hiányzott, tehát nem kifejezetten az EU-Kína-stratégiát kerülte.

A jelentést nem támogató nagyobb nemzeti pártok

  • A szélsőbaloldal továbbra is Kína egyetlen egységes támogatójának tekinthető az európai politikai színtéren, de több szélsőjobboldali nemzeti párt is leszavazta a jelentést, ami rámutat, hogy ők is ellensúlyként tekintenek Pekingre az általuk elítélt, Amerika- és EU-vezette liberális renddel szemben.
  • A szavazás ismét megmutatta az európai populista és szélsőjobboldal töredezettségét: a francia Nemzeti Tömörülés, illetve a német AfD képviselői a javaslat ellen szavaztak, szemben olasz vagy finn szövetségeseikkel.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384