Pillanatkép a Telegramon működő magyar összeesküvéselmélet-hívő csoportokról

2021-12-03

Az internet és a közösségi média megjelenése soha nem látott terepet biztosít a dezinformáció, a fake news és az összeesküvés-elméletek hatékony terjedésének. De mi a helyzet itthon? Hogyan néz ki az összeesküvés-elméleteket valló magyar közeg? Vendégszerzőink, a Hack és Lángos IT biztonsági podcast hosztjai arra vállalkoztak, hogy „beépülnek” magyar összeesküvéselmélet-hívő csoportokba, amelyek a Telegram platformon működnek. Ezeket a tapasztalatokat foglalja össze ebben a cikkben Szenga, a podcast egyik házigazdája.

Vizsgálódásaink szerencsésen egybeestek Krekó Péter könyvének megjelenésével, amely arra sarkallt minket, hogy Péter segítségével dolgozzuk fel a látottakat: ebből született meg egy tematikus adás. Nem vagyunk pszichológusok, sem szakemberek, csupán kíváncsi érdeklődők, akiket az IT-biztonsággal kapcsolatos dezinformáció, megtévesztés és titkos információs csatornák vonzottak erre a területre.

Mikor álhírekről, dezinformációról vagy összeesküvés-elméletekről beszélünk, már korántsem csak az ártatlan butaságok nagyobb nyilvánosságáról, hanem sok esetben célzott katonai információs hadviselésről, választásokat eldöntő beavatkozásról, az államrend destabilizálásáról és tömeghisztéria kiváltásáról van szó. Egyre bővülő szakirodalma van az állami szintű információs műveleteknek, hasonlóan a társadalom kisebb csoportjait vizsgáló szociálpszichológiai kutatásokhoz. A továbbiakban az említett adásban nem vagy csak részben feldolgozott tapasztalatainkat adjuk közre, mindezt a laikus szemlélődő meglátásain keresztül.

A Telegram mint a kommunikáció platformja

A Telegram napjaink egyik legnépszerűbb chatprogramja, amely több mint 500 millió felhasználóval büszkélkedhet. Népszerűségét alapvetően két dolognak köszönheti: rendkívül sokoldalú és biztonságos. A Telegramon nem csupán egy-egy emberrel beszélgethetünk (írásban és videóhívásban egyaránt), hanem könnyedén létrehozhatunk csoportokat, és ami ennél is fontosabb: csatornákat. Ezek azok a csatornák és a hozzájuk tartozó nyilvános vagy zárt chatfórumok, ahol egy vagy több adminisztrátor felügyeletével akár több száz ember is beszélgethet és oszthat meg tartalmat a másikkal. Fontos különbség, hogy néhány csoport esetében csupán a csatorna működik, ami egyfajta hirdetőoszlopként funkcionál: az adminisztrátor kirak posztokat, ami alá vagy lehet kommentelni vagy nem – magyarán sok esetben ez csupán egy egyoldalú kommunikáció. Valódi interakcióról ott beszélhetünk, ahol be van kapcsolva a chatfunkció, így egyidőben, a belinkelt posztoktól függetlenül lehet beszélgetni.[i] Jelen vizsgálódásunk fókuszában az utóbbi csoportok állnak.

A biztonság terén végponttitkosítást ígér a platform, ami elviekben ellehetetleníti, hogy a beszélgetésben részt nem vevők (azaz a beszélgetés titkosításához tartozó privát kulccsal nem rendelkezők) bele tudjanak hallgatni az adatfolyamba. A Telegram orosz üzleti tulajdonban áll, és jelenleg nincs nyilvánosan elérhető információ arra nézve, hogy ez az ígért biztonsági szint kompromittálva lenne – voltak kutatók által talált biztonsági rések, de a fejlesztők hamar be is foltozták ezeket. Ugyanitt fontos megjegyeznünk, hogy a Telegram másik alapítója és tulajdonosa, Pavel Durov pont a putyini kormányzat nyomása miatt kényszerült elhagyni Oroszországot. A céget Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban is bejegyezték, de a fejlesztői csapat nem egyszer változtatott bázist az évek folyamán. A Telegram szerverei a világ számos országában megtalálhatók, igyekezve megfelelni a növekvő felhasználószámnak és a helyi adatvédelmi szabályozásoknak.

A magyar Telegram-csoportok

A 2020-as amerikai elnökválasztás idején a legnagyobb közösségimédia-platformok – tanulva az elmúlt évekből – rohamtempóban törölték a különböző szélsőséges, és sok esetben összeesküvés-elméleteket terjesztő fiókokat. Ezt a fajta tevékenységüket a mai napig folytatják[ii], így ezeknek a csoportoknak az „új otthon” keresése égető realitássá vált.[iii] Ekkor lett különösen népszerű a Telegram, hiszen a biztonságos kommunikáció mellett, teljes cenzúramentességet is ígér a felhasználóknak.[iv]

A vizsgált csoportokban az előzőekben taglalt biztonság volt az elsődleges szempont: elmondásuk szerint „el kellett menekülniük” a Facebookról, hiszen az „teljes ellenőrzés alatt áll” (ez nem áll messze a valóságtól, hiszen, ha egy szolgáltatás ingyenes, ott mi magunk vagyunk a termék). A kérdés persze, hogy ki által történik ez az „ellenőrzés”. Itt már megoszlanak a vélemények, de a legkisebb közös többszörös általában a „háttérhatalom”, ha meg kell nevezni valakit vagy valamit, ami konkrétan nem beazonosítható. A Telegramon viszont okkal érzik úgy a résztvevők, hogy itt ők uralják a terepet, hiszen tényleg arról van szó, hogy az adminisztrátor létrehoz egy csatornát, ami felett korlátlan uralmat gyakorol: tagoknak adhat adminisztrátori jogot, kirúghatja őket, bejegyzéseket törölhet, akár a teljes csatornát bezárhatja. Meglepő módon a több száz fős tagsággal rendelkező csatornákon az emberek jelentős része saját névvel és arccal van jelen, pedig dönthetnének az anonim jelenlét mellett is (sokan egyébként így is tesznek, így teljes egészében lehetetlenség szűrni, hogy ki milyen szándékkal csatlakozott a csoporthoz). Beszédes, hogy sok esetben azért tiltottak ki embereket, mert „kiderült, hogy Facebook-ügynökök”. Az nem világos, hogy ez azt jelenti-e, hogy a Facebooknak dolgoznak, szerintünk inkább azt a narratívát akarták erősíteni, hogy a Facebook egy megbízhatatlan platform, és onnan szivárognak be a „bomlasztó ügynökök”.

A magyar összeesküvés-elméletekkel foglalkozó (és általunk feltérképezett) csoportok száma 8 és 15 közé tehető, de valószínűsíthető, hogy van számos további, alacsonyabb létszámmal operáló csoport is.[v] A leggyakoribb hívószavak a „változás” (pl. Változás Csoport csatorna – 769 feliratkozó; Változás Nyilvános Chat csoport – 952 tag), az „ébredés” (pl. Ébredés csatorna – 1214 feliratkozó; Q – A Nagy Ébredés csatorna – 466 feliratkozó), a „fény” (pl. Univerzális Energia, fénymunkás és ezoterikus klub csoport – 86 tag), az „elhallgatott hírek” (pl. Uncut News Hungary – 1497 feliratkozó), vagy éppen a volt amerikai elnök, Donald Trump neve (pl. Trump Magyarokért! csatorna – 811 feliratkozó).[vi] A legnagyobb általunk ismert ilyen jellegű magyar csoport az egyszerűen csak a 2021 nevet viselő csatorna, 1875 fórumozó taggal.[vii]

Ahogyan az látható, a nagyobb csatornák és chatcsoportok taglétszáma több száz fő, amelyből jellemzően 30-40 ember aktív. Anélkül, hogy komolyabb hálózattudományi kutatást végeztünk volna, jól érzékelhető, hogy a különböző csoportok tagsága között nagyon erős az átfedés, ez elsősorban az aktív tagoknál válik láthatóvá. Az adminisztrátorok rendkívüli respekttel bírnak, élet-halál urai, akiknek a szavuk szent. Érezhetően kiemelt státuszuk van a közösségben, az általuk belinkelt anyagok mindig nagyobb figyelmet kapnak.

Tapasztalatok

Vizsgálatunk során a következő tapasztalatokat szedtük össze:

  • Az ember társas lény, aki szereti a saját véleménybuborékát. A legalapvetőbb tapasztalás az a trivia volt, miszerint az itt lévő emberek is a saját közösségüket keresik, ahol elfogadják őket, és ahol mindenki hasonlóan látja a világot. Nincs ebben semmi meglepő, mindannyian így működünk. Ezekben a csoportokban minden – a mainstream információkkal ellentétes – vélemény megfér; bárki is osztja meg, pozitív visszajelzésre számíthat.
  • A titkos tudás üldözött őrzői. Ezen csoportok alapélménye, hogy ők tudják a világ titkait, a háttérhatalom piszkos dolgait. Ez viszont veszélyes játszma, hiszen jobb esetben kinevetéssel, rosszabb esetben „üldöztetéssel” jár – nem véletlen, hogy Telegramon kell megbeszélniük ezeket a dolgokat. Bármennyire is szürke a hétköznapi életünk, itt hősnek és fontosnak érezhetjük magunkat, összekacsinthatunk, hiszen „mi tudjuk, hogy mi a valóság”. Visszatérő toposz a „fel nem ébredtek”, a „birkák” kinevetése – értelemszerűen azokról beszélve, akik nem tagjai ennek a csoportnak, ahol nap mint nap leplezik le a háttérhatalom ügyködését.
  • A csoport alapja a kritikus gondolkodás – de hol a határ? A fő narratíva az információk forrását illetően, hogy a mainstream médiából csak a hazugság ömlik. Ebből adódóan tilos bármelyik nagyobb, népszerűbb oldalról híreket megosztani. Ez a hozzáállás azonban zöld utat ad az ellenőrizhetetlen és már ránézésre is problémásnak tűnő „hírforrások” megosztásának, amelyek által közölt hírek hiteltelensége majdnem 100%-ban egy néhány másodperces Google-kereséssel megállapítható. Magyarán miközben a kritikus gondolkodásra hivatkozva elutasítunk minden nagyobb hírszolgáltatót, addig mindenfajta kritika nélkül vesszük át a legképtelenebb híradásokat.

Különös megvetés övezi (és általában kirúgást von maga után) azokat a tagokat, akik bizonyos belinkelt híreket megkérdőjeleznek, és tényeket hoznak fel a cáfolatukra. Ezekben a csoportokban ezeket az embereket „fact-checkernek” hívják, ami ebben a közegben szitokszónak számít.[viii]

Néhány példa:

  • Indiában nincs koronavírus. A csoport egyik tagja belinkelt egy álnév alatt írt Twitter-üzenetet, ami szerint Indiában nem kell maszkot hordani, és nem is terjed a koronavírus (ezekben a csoportokban általában is az az uralkodó nézet, hogy a koronavírus nem is létezik, a COVID-19 járvány és az azzal járó korlátozások csupán egy „háttérhatalmi erőgyakorlat”). Mindenféle kritika nélkül hozták fel ezt bizonyítékként, mondván Indiában (is) minden rendben. Komoly szidást kaptam, miután jeleztem, hogy nehezen elképzelhető, hogy a világ egyik legsűrűbben lakott, és alacsony színvonalú egészségüggyel rendelkező országában ne terjedjen egy ilyen vírus. Feleslegesen hivatkoztam bármelyik mainstream híroldalra, amely szerint Indiában (akárcsak az egész világon) tombol a koronavírus – magyarán az összes elérhető információ le lett söpörve egy kétmondatos Twitter-bejegyzés miatt, hiszen az utóbbi erősítette a csoport narratíváját. Szintén visszatérő védekezés, hogy nem láttam a saját szememmel, hogy mi van ott, így nem is tudhatom, hogy mi zajlik az országban – az a logikai bukfenc már nem zavarta a csoportot, hogy ez az általuk hitelesnek tartott információkra is igaz. A „vita” után figyelmeztetett az adminisztrátor, hogy a következő „kilengésemnél” ki fognak rúgni a csoportból.
  • Könyvek Donald Trumpról. A túlzott kritikus gondolkodás, amely valójában ezen csoportoknál a kritika hiányához vezet, néha mulatságos elegyet alkot a képmutatással. Érdekes példa erre, amikor az egyik tag berakott egy képet a csoportba, amin Trumpról szóló, magyar nyelven megjelent könyvek szerepeltek, buzdítva arra, hogy a tagok olvassanak róla, hiszen a volt amerikai elnök egy közkedvelt alakja ezeknek a csoportoknak, egyfajta messiásfigura (amire rá is játszott mind a kampánya, mind az elnöksége alatt). Mosolyra az adott okot – amire fel is hívtam a kép linkelője figyelmét –, hogy valószínűleg nem olvasta ezeket a könyveket, hiszen a Trump saját könyvén (Great Again - Újra naggyá tesszük Amerikát) kívül, Bob Woodward: Félelem - Trump a Fehér Házban és Michael Wolff: Tűz és düh - Trump a Fehér Házban című kötetei is ott voltak, amelyek meglehetősen kritikus képet alkottak az akkori elnökről, kicsit sem összhangban a csoportban hangoztatott trumpista nézetekkel. A hozzászólásom váratlan következménye volt, hogy utána többen rám írtak privátban, hogy meséljek ezekről a könyvekről, és őszintén érdekelte őket, miért írna bárki is kritikusan Trumpról (hiszen eddig ilyen az ő véleménybuborékukban nem jelent meg).
  • Nincs egységes világkép. Bármennyire is nagy az egyetértés a csoport tagjai között, még sincs koherens világkép – nem lehetne megírni egy nagy könyvben, hogy ezek az emberek egyetértően ezt és ezt gondolják a világról. Van, aki abban hisz, hogy a Hold másik oldalán háború dúl a fénylények és a reptilián faj között, van, aki szerint 5G-chipeket ültetnek az emberekbe az oltással, van, aki szerint a Föld lapos (ennek a témának saját csatornája is van: Flat Earth Hungary – 35 tag), van, aki szerint a magyarok a Szíriusz bolygóról származnak és a világ összes titkos tudását őrzik. Az, hogy ezek a hiedelmek gyakran egymásnak is ellentmondanak (illetve nem mindenki hisz minden egyes elméletben), nem kezdi ki a csoport kohézióját, épp ellenkezőleg, hiszen nagyobb a merítés, mindenkinek van helye, aki a mainstream médiával ellentétes álláspontot képvisel a világ dolgaival kapcsolatban.
  • A nagy összeomlás – ami soha nem jön el. Visszatérő motívum – jellemzően külföldi csoportokból átszivárogva – hogy meg van jelölve egy időpont a nem túl távoli időhorizonton, amikor valami nagy dolog fog történni. Ez sok minden lehet: a nemzetközi pénzügyi rendszer összeomlása, a katonaság hatalomátvétele Amerikában (és egyben Trump visszatérése), a nagy megvilágosodás, amikor győzedelmeskednek a fénylények vagy éppen a háttérhatalom lelepleződése valamilyen katartikus eseményen keresztül.

Számtalan ilyen időponttal találkoztunk a csoportokban eltöltött idő alatt, de a nagy apokalipszis végül soha nem jött el. A csoportdinamika ezt úgy dolgozta fel, hogy vagy nem beszélt róla (kvázi elfelejtettük, hogy ma van a nagy nap), vagy kitolták a dátumot, de volt olyan is, hogy végül is megtörtént a dolog, csak „a mainstream média nem tudósit róla”.

Az egyik legnagyobb csalódás a Capitolium ostroma és az ahhoz kapcsolódó katarzis, pontosabban – Trump óvatos kihátrálása miatt – annak elmaradása volt. A tüntetők nem találtak cellába zárt gyerekeket a képviselői irodákban[ix], mint ahogyan szabadkőműves szertartásokra sem utalt semmi nyom. Az amerikai (de nemzetközi hatású és hívekkel bíró) QAnon mozgalom igyekezett tompítani a hívők szempontjából egyértelműen kudarcos történéseket (teszi ezt minden egyes alkalommal, mikor elmarad a forradalom), de a csalódottság a magyar csoportban is érezhető volt: voltak, akik kiléptek, vagy hangot adtak annak, hogy itt igazából nem fog soha semmi történni.

  • Reménytelenség, mint a vágyálmok indikátora. Érdekes volt látni, hogy számos apokaliptikus vízió miből táplálkozik ezekben a csoportokban. Vegyük példaként a nemzetközi pénzügyi rendszer összeomlását. Ez egy visszatérő toposz, szinte minden hónapra volt egy időpont, amire várható volt a nagy összeomlás. Próbáltam megtudni, hogy a gyakorlatban ez hogyan néz ki: ha hétfőn összeomlik a rendszer, kedden miből veszünk kenyeret? A jokerválasz menetrendszerűen érkezik: akik ezt irányítják, azok erre is gondoltak, ne aggódj. További személyes kérdések után világossá vált, hogy – maradva a példánknál – ennek az eljövetelét elsősorban azok várják, akik komoly hitellel, és/vagy alacsony vagy semmilyen stabil jövedelemmel nem rendelkeznek. Nekik mindenképpen kapóra jönne egy „nullázás”, hiszen egy normális, kiegyensúlyozott anyagi helyzetben lévő ember ritkán fantáziál a nemzetközi pénzügyi rendszer összeomlásáról.

Ugyanez igaz számos más esetben is, például a politikai elit bukásának fantazmagóriájában: a csoport tagjai természetszerűen késznek és alkalmasnak érzik magukat, hogy átvegyék az irányítást, és „megtisztítsák” a közéletet. Persze ők is érzik, hogy erre halovány esély van, de az ember reménytelen, sokszor kontrolltvesztett élethelyzete fogékonnyá teszi ezekre az elméletekre.

  • Akit szeretünk, az soha nem hal meg. Állandó toposz ezekben a közösségekben, hogy bizonyos (általában közkedvelt) emberek valójában nem is haltak meg. Példának okáért, sem Michael Jackson, sem Elvis Presley nem haltak meg, hanem békésen élnek visszavonultan, sok esetben 100 év feletti kort megélve – minderről pedig csak mi, a beavatottak tudunk. Ezek az elméletek alapvetően két megfejtést nyújtanak: egyrészt az adott személy maga döntött úgy, hogy megrendezi a saját halálát, hogy békében élhesse élete maradék éveit, másrészt a háttérhatalom elleni harc miatt döntöttek úgy, hogy eltűnnek a színről. Míg az előbbire Elvis Presley, az utóbbi esetre jó példa John F. Kennedy és Diana hercegnő. A Kennedy család nagy népszerűségnek örvend ezekben a körökben, mondván ők mindig is a háttérhatalom ellen harcoltak – a JFK-gyilkosság csupán egy megtévesztés volt a tömegek számára, és egy lehetőség a harc színfalak mögötti folytatására. Dianaval kapcsolatban, aki szintén pozitív figura, a legvadabb elmélet, hogy Melania Trump valójában az átplasztikázott Diana.[x] Mikor jeleztem, hogy Melania Trump aligha 60 éves, kirúgtak a csoportból.
  • Carl Schmitt szelleme tovább kísért. Ahogyan a posztmodern populista politika fő jellemzője a tribalizmus lett, nincs ez másképp ezekben a csoportokban sem: barát vagy, vagy ellenség – nincs középút. Az elmúlt időszak tapasztalatai világosan megmutatták, hogy vagy mindenben egyetértesz a csoportban létező főárammal, vagy fel is út, le is út. Vitának, érvelésnek, külön utas meglátásoknak nincs helye, az adminisztrátorok (azaz a vezetők) megkérdőjelezése pedig már-már felségsértésnek számít.

Konklúzió

Több hónapos figyelemmel követés és kirúgásokkal járó vitatkozások után elmondhatjuk, hogy az ilyen csoportokban történő (aktív) részvétel rendkívül energiaigényes. Ezekre a csatornákra töméntelen mennyiségben ömlik be az információ, sokszor botok linkelik be végeláthatatlanul az újabb és újabb anyagokat. Ebben az információs zajban esély sincs arra, hogy mélyebb megértés vagy koherens világkép alakuljon ki, legfeljebb arra van idő, hogy egy-egy bedobott hírre röviden reagáljon a közösség.

Nagyon erős a kognitív disszonancia a csoportban, hiszen a valóság nem mindig követi le az elméleteket. Mindenki rászorul a QAnon-féle hihetetlen magyarázatokra olyan esetekben például, mint mikor Trump beoltatta magát. Számos magyarázat jelent meg ezzel kapcsolatban: kezdve azzal, hogy az egész trükkfelvétel, azon keresztül, hogy a tű nem is volt igazi, egészen addig, hogy néhányuk szerint Trump elárulta a „közös ügyet” – azt az ügyet, amit senki nem tudna pontosan összefoglalni néhány mondatban, hogy miről is szól.

Látható, hogy sok embernek ezek a csoportok nyújtják az egyetlen közösségi élményt, nem egyszer hoztak be nagyon személyes (és összeesküvéshez nem köthető) problémákat, élethelyzeteket, amelyekre rendre támogatás és biztatás volt a válasz – ez mindenképpen pozitív oldala ezeknek a csoportoknak.

Ugyanakkor a tolerancia végtelen intoleranciával párosul: abban a pillanatban, ahogy kilógsz a sorból, azonnal lecsapnak rád – pontosan úgy viselkedve, ahogyan azzal „a másik oldalt” vádolják, és amiből saját mártírszerepüket is merítik.

Bio

Szenga információbiztonsági szakértő, a Hack és Lángos podcast egyik házigazdája. Nem hisz a párhuzamos válóságokban, mégis néha szívesen barangol bennük. Bármilyen szó elé képes beilleszteni a „kiber” előtagot.

Jegyzetek

[i] A két kommunikációs forma a felhasználói oldalon is meg van különböztetve terminológiai szempontból: a csatornának feliratkozói vannak, még a chatfórumoknak tagjai.

[ii] Nemzetközi szinten a legnagyobb visszhangot kiváltó esemény az volt, mikor Donald Trump, hivatalban lévő amerikai elnök fiókja felfüggesztésre került a Twitteren, a Facebookon és az Instagramon. Trump nemrég jelentette be, hogy saját közösségi média platformot alapít, TRUTH Social néven.

[iii] A videómegosztás világában a BitChute lett a YouTube „cenzúrázatlan” alternatívája.

[iv] Nem véletlen, hogy a Telegram közkedvelt otthona a hazai (pl. Trónus, Légió Hungária stb.) szélsőséges csoportoknak is.

[v] Nem példa nélküli eset, hogy a valamelyik nagyobb csoportból kizárt vagy kiábrándult tag saját csatornát indít, ahova sokan csatlakoznak más csoportokból (lásd Kácsor „Csodadoktor” László saját BESZÉLGESSÜNK elnevezésű csoportja, ami 144 tagot számlál).

[vi] A tanulmányban megtalálható minden taglétszámra vonatkozó adat a 2021. november elsejei állapotot tükrözi.

[vii] A 2021 csoport magas létszáma azért is figyelemre méltó, mert ez egy zárt chatfórum, így nem jelenik meg a nyilvános keresőben, csak közvetlen meghívó linkkel lehet csatlakozni. Aktivitásban is kiemelkednek, 464 aktív (=több mint egy hozzászólással rendelkező) tagjuk van – ez utóbbit onnan tudjuk, hogy (a műveleti biztonságot nem igazán szem előtt tartva) nyilvánosan elérhetők a csoportba meghívott statisztikai bot adatai.

[viii] A fact checker egy létező jelenség, sőt foglalkozás, amelynek feladata, hogy (elsősorban) a közösségimédia-felületeken megjelenő hírek valóságtartalmát megállapítsa, és adott esetben felhívja a figyelmet a hír hiteltelenségére.

[ix] A demokrata képviselőket (kiemelten Trump ellenfeleit, mint például Hillary Clintont), továbbá a gazdasági és szórakoztatóipari elit tagjait rendszeres vádolják meg pedofiliával és gyerekkereskedelemmel. Ez a vád egészen elképesztő magasságokat öltött a QAnon mozgalomnak köszönhetően, akik szerint ezek az emberek gyermekek agyalapi mirigy kivonatát, az adrenokrómot isszák a fiatalságuk megőrzése érdekében.

[x] Érdekes csoportdinamika, hogy a közösség által kedvelt embereket valamilyen módon hozzákötik a fent említett „hősökhöz”. Így lett Melania Trumpnak köze Diana hercegnőhöz, és így terjesztik sokan azt, hogy Michael Flynn tábornok, Trump elnök egykori nemzetbiztonsági tanácsadója (és a QAnon mozgalom egyik favorizált alakja), valójában a Kennedy család leszármazottja.

 

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384