Választópolgárok számának alakulása a településeken és a választókerületekben

2022-02-15

2021 decembere óta a Nemzeti Választási Iroda heti rendszerességgel közzéteszi a települési szintű névjegyzéki adatokat. Ennek köszönhetően, legalább ebben a rövid, a választásig tartó négyhónapos időszakban pontosan követhetjük a választópolgárok számának alakulását.

  • Hetente frissülő infografikáink azt mutatják be, hogy az első adatközlés óta, a legfrissebb adatok alapján, hol, mennyivel változott a választópolgárok száma (egyéni választókerületi, illetve település szerinti bontásban).
  • Az eddigi adatok nem utalnak dömpingszerű lakcímlétesítésre. Alapvetően az ismert belső migráció (nagyobb városokból költözés az agglomerációs településekre, nem csak a főváros esetében) és a természetes népességfogyás folyamatai tükröződnek vissza az adatokon.
  • Mindez nem pótolja a korábbi évek transzparenciájának hiányát; az – esetleges választási célú – fiktívlakcím-létesítések nagyságrendjét továbbra is csak becsülni lehet (lásd a 2018 óta tartó adatigénylési ügyünket, illetve Kapitány Balázs voksturista előrejelző rendszerét).

 

 

 

 

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384