Orosz közösségi oldalak képeit használó kamuprofilok kampányolnak a helyi Facebook-csoportokban

2023-09-20

A gombamód szaporodó álprofilok főként budapesti és agglomerációs Facebook-csoportokba beépülve tolják a kormányzati propagandát. Az álprofilok leginkább a Mandiner, a Magyar Nemzet vagy a Bors főpolgármestert támadó cikkeit osztják meg, a profil- és borítóképeket pedig szinte kivétel nélkül orosz közösségimédia-oldalakról szerzik be. Az álprofilok jellemzői és aktivitása alapján egyértelmű, hogy koordinált akcióról van szó. Mutatjuk, hogy miért.

Egy budapesti kerületi ügyekkel foglalkozó, civilek által működtetett csoport adminisztrátora hívta fel a figyelmünket azokra a gyanús profilokra, amelyek a szóban forgó témától teljesen eltérő, jellemzően a Fővárosi Önkormányzatot támadó cikkeket posztolnak kampányszerűen – azaz, köznyelvi fogalommal élve, trollkodnak. Helyi adok-veszek fórumokon ugyanúgy felbukkannak oda nem illő politikai tartalmak, mint ártalmatlannak tűnő lokálpatrióta csoportokban. Mivel a Political Capital évek óta kutatja itthon ezt a jelenséget (nem köznapi nyelven: az „inautentikus online viselkedést”), korábban sikerrel alkalmazott módszerekkel viszonylag hamar sikerült 123 olyan, a Fővárosi Önkormányzatot rendszeresen támadó profilt azonosítani, amelyek a következő ismérvek miatt bizonyosan álprofilok:

  • Bár az álprofilok magyar névvel jelennek meg, az URL-jükben egytől egyig idegen nevek szerepelnek. A screenshoton látható példa szerint egy bizonyos Iulechka Elfimovaé lehetett eredetileg a ma Novák Ábel néven futó profil, a név- és az ország- mellett tehát a nemváltás sem akadály a trollok számára.
  • Az álprofilok semmilyen információt nem tesznek nyilvánossá, így az oldalukon csak a profil- és a borítókép, valamint az az időpont jelenik meg, amikor ezeket beállították (ezeket ugyanis nem lehet elrejteni).
  • A profil- és borítóképet mindannyian a nyáron állították be, június 4. és augusztus 22. között. A beazonosított álprofilok több mint felénél (71 esetben) ez két napon, június 5-én és 6-án történt.
  • A profil- és borítóképeket – ahogy az fordított képkereséssel megállapítható – orosz közösségimédia-oldalakról (döntően a VKontakte-ról) szerezték. Ebből nem feltétlenül következik, hogy az álprofilok orosz eredetűek; pusztán a nehezebb felderíthetőség miatt is választhattak képeket a Vkontakte-ról, a fordított képkeresők nagy része például nem is találja meg ezeket, az orosz Yandex viszont igen.

Lehetséges tehát, hogy ezek olyan, valamikor ténylegesen létező személyek profiljai voltak, amelyeket feltörtek és elloptak, de az sem kizárt, hogy eleve nem a rendeltetési célnak (létező emberek személyes profiljai) megfelelően hozták létre ezeket.

Központi koordinációra utal, hogy az álprofilok tevékenysége azonos mintát követ:

  • Az álprofilok a nyári hónapokban épültek be főként fővárosi, illetve agglomerációs helyi ügyekkel foglalkozó, nyilvános Facebook-csoportokba, de nem csak oda: számos vidéki csoportban is jelen vannak.
  • A csatlakozásukat követően legtöbbször kommentár nélkül osztottak meg olyan cikkeket, amelyek a budapesti városvezetést vagy személyesen Karácsony Gergely főpolgármestert élesen bírálják (lásd az infografikát). Szinte mindegyikük ugyanazt a néhány cikket osztotta meg, többek között a Mandiner, a Magyar Nemzet, a Bors vagy más kormányzati irányítású felületek írásait. Bár a csoportokban végzett tevékenységük egyelőre ennyiben merül ki, ez is elegendő ahhoz, hogy a diskurzust befolyásolják, a konkrét ügyek felől általánosabb, politikai síkra tereljék. Akár már néhány álprofil is elég ahhoz, hogy kommentháborút robbantsanak ki egy-egy cikk megosztásával.
  • Az álprofilok csak ritkán posztolnak egy-egy csoportban. Ennek az óvatosság lehet az oka: nem akarják felkelteni sem a moderátor, sem a Facebook ellenőrző rendszerének gyanúját azzal, hogy tömegesen osztják meg a csoport általános tematikájától és a konkrét ügyektől is eltérő cikkeket. Alvó álprofilokkal is találkozhatunk: ezek bár már tagjai egy-egy csoportnak, egyelőre semmilyen tartalmat nem osztottak meg.
  • Egy-egy csoporthoz jellemzően 4-6 álprofil csatlakozott, ami szintén a szervezettségre, egyúttal az óvatosságra is utal.

Bár az álprofilok mögött álló személyek kilétét, a tevékenységük helyszínét a Meta nem fedi fel, valószínű, hogy egy magyar csoport tartja kézben ezeket az álprofilokat. A koordinátorok, legyenek azok akárkik, vagy a dark weben vásárolhatták az álprofilokat (egy a Privacy Affairsen megjelent cikk szerint egy feltört Facebook-fiókért manapság körülbelül 25 dollárt kell fizetni), vagy olyan szervezetektől kaphatták, amelyeknek nem volt már szükségük rájuk. Ez után névváltoztatással, új profil- és borítókép beállításával a hazai közeghez igazították azokat, és máris hús-vér magyar lokálpatrióták Facebook-profiljának tűnnek. Bár az álprofilok száma nagy, az aktivitásuk egyelőre gyér, így ezek vezérlése nem túl munkaigényes feladat, mindössze néhány ember aktív közreműködését igényli.

Ami a politikai szándékot illeti, a megosztott cikkek önmagukért beszélnek: a cél a fővárosi vezetés, elsősorban a főpolgármester támadása például a budapesti közlekedési dugók témájában – ami történetesen épp a fővárosi Fidesz kommunikációjában és a kormány által irányított médiában is a fő csapásirány.

Az önkormányzati választásokhoz közeledve arra számítunk, hogy a trolltevékenység intenzitása erősödni fog. A jelenlegi, alacsony intenzitású időszak vélhetően csak a tesztfázis, és logikusan feltételezhető, hogy nem budapesti lokálpatrióta csoportokba is egyre nagyobb számban jelennek majd meg a név- vagy akár nemváltó álprofilok.

 

Így derítettük fel az álprofilok hálózatát

Kiinduló lépésként a legtöbbet megosztott cikkeket azonosítottuk be, majd megkerestük, hogy ezeket mely nyilvános csoportokban osztották meg. Mindkét lépéshez a CrowdTangle-alkalmazást használtuk. A cikkeket megosztó profilok vizsgálatához a Facebook keresőjén keresztül elérhető nyilvános adatokat használtuk. A profil- és a borítóképek eredetijét a Yandex fordított képkeresőjével követtük vissza. Az újabb csoportok, álprofilok, cikkek azonosítását hólabdamódszerrel végeztük, az iterációk során pedig folyamatosan találtunk egy-egy újabb álprofilt, illetve helyi csoportot, ahová beépültek. Így az általunk azonosított kamuprofilok bizonyosan csak egy töredékét fedik le az összes álprofilnak.

 

 

 

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384