9. hét (2002. február 25-március 3.) - Külügyi Figyelő

2002-03-12

Február utolsó hetén Magyarország külpolitikájának középpontjában a benesi dekrétumok miatti nemzetközi vita állt. Hétfőn vált világossá, hogy újabb, ezúttal kulturális miniszteri V4-es találkozót mondtak le. A cseh és szlovák, illetve a magyar fél egymást okolja a történtekért, Zeman cseh miniszterelnök éles hangú kirohanásában Orbán Viktor "politikai impotenciájáról" beszélt. Egy bizonyos, a Benes-dekrétum szelleme végképp kiszabadult a palackból, és a visegrádi együttműködés súlyos törést szenvedett. Az is egyértelművé vált, hogy májusig nincs semmi esély egy újabb csúcstalálkozó megtartására. A héten csütörtökön ült össze elsőként az EU jövőjéről és reformjáról döntő, Giscard d&

39; Estaing veterán francia politikus. Magyarországot Martonyi János, Szájer József (Fidesz), Vastagh Pál (MSZP) tagok; illetve Szent-Iványi István (SZDSZ), és Kelemen András (MDF) póttagok képviselik.

Budapesten tárgyalt 2002. március 1-én Ismail Cem török külügyminiszter. Vendéglátójával, Martonyi Jánossal folytatott találkozó után kijelentette, hogy országa is az EU-tagjelölt, és készülnek a csatlakozási tárgyalásokra.

A hétvégén Kolozsvárott tartotta IV. országos konferenciáját az RMDSZ Szabadelvű Köre. A találkozón rész vett SZDSZ-küldöttség élén Szent-Iványi István, aki sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy Magyarország érdeke Románia NATO-tagsága, ugyanis az ország ezáltal kötődhet végképp a Nyugathoz. A találkozón rész vett Markó Béla, az RMDSZ elnöke, Takács Csaba ügyvezető elnök és vezető román értelmiségek, valamint a román nemzeti liberális párt (PNL) delegációja is.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon / Fax:
+36 1 430-6699 / +36 1 430-6695