Kövér László szombathelyi beszéde

2002-04-04

Nagy vihart kavart Kövér Lászlónak, a Fidesz alelnökének, március 14-én egy szombathelyi lakossági fórumon elhangzott beszéde, amelyben Kövér László az olimpiával kapcsolatban a következőket mondta: "Szóval egy pillanatra fogadjuk el azt, hogy csak ennyire vagyunk képesek. Hogy egy képesség nélküli, alkalmatlan, tehetségtelen néppé lettünk az elmúlt néhány évtizedben. Csak én erre azt mondom, hölgyeim és uraim, hogy így viszont nem érdemes élni. Tehát, hogyha így gondoljuk, akkor menjünk le a pincébe, keressünk egy jó erős kötelet, meg egy viszonylag erős gerendát és szöget, és kössük fel magunkat."
Csak én azt szeretném kérni azoktól, akik ezt próbálják önökkel elhitetni, évek óta ezt próbálják sulykolni az önök fejébe, hogy legalább járjanak elöl jó példával. És ha ők már mind végeztek, akkor mi meg mégiscsak gondolkodjunk el azon, hátha nélkülük többre mennének. (...) Végül is a leglényegesebb az, amivel az előbb példálóztam: az élethez, a jövőhöz való viszony..."

Kovács László az MSZP nevében, illetve Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke is elítélte Kövér "akasztásos beszédét", mondván: a Fidesz alelnöke "kötelet ajánlott az ország felének, azoknak, akik nem tudnak örülni a kormány sikereinek és akiknek más a véleményük", és ezzel Kövér a "gondolkodás szabadsága ellen" intézett támadást. Az emiatt érzett felháborodás okán tüntetést szerveztek a Lendvay utcai Fidesz-székház előtt. A sokezres tömeg narancssárga kötéllel a nyakában emlékeztette a Fidesz alelnökét kijelentése súlyára.

A Fidesz közlemény adottt ki az üggyel kapcsolatban, amelyben azt állítja Kovács László a választópolgárok "választásának megfontoltságát igyekszik porrá zúzni, a választások előtt néhány nappal szánt szándékkal félrevezeti az embereket, mert olyan kijelentést tulajdonít Kövér Lászlónak, amelyet ő maga soha sem mondott". Kövér László peres eljárással fenyegeti Kövér László az MSZP elnökét.

Összefoglalás

Kövér Lászlót támogató érvek:
- Kövér László kijelentéseit összefüggéseibol kiragadva félremagyarázzák a szocialisták
- Kövér beszédében szó sincs arról, hogy öngyilkosságra szólította volna fel a kormánypárt politikájával egyet nem értoket
- az, amit Kövér László kijelentésének tulajdonítanak rút megcsúfolása a valóságnak
- Kövér László csak az olimpia kapcsán a lelkeket megülo pesszimizmusról és annak leküzdésérol beszélt

Kövér Lászlót és a Fideszt kritizáló érvek:
- Kövér az emberi élet méltóságát sértette meg nyilatkozatával
- Kövér eddig csak politikai ellenfeleinek üzent, de most támadást intézett a gondolkodás, a véleménynyilvánítás szabadsága, a humánum ellen
- Orbán Viktor nem reagált semmit, pedig amikor egy MIÉP-képviselojelöltet máig sem tisztázott okból támadás ért, azonnal a sajtó elé lépett
- Kövér korábban a Szabadkígyóson megrendezett lakossági fórumon is hasonló tartalmú nyilatkozatot tett
- Kövér László néhány hónappal ezelott szó szerint 'szellemi polgárháborút' ígért a magyar társadalomnak, most a fenyegetését beváltotta


Szili Katalin az MSZP elnökhelyettese szerint (In: Czirják Imre: Ellenzéki támadás Kövér László ellen, Magyar Nemzet, 2002. március 30.) "távoznia kell a közéletből Kövér Lászlónak. (...) Ma Magyarországon olyan megosztottság tanúi vagyunk, amilyenre a rendszerváltás óta nem volt példa. A kokárda szív felett nem fedi és viseli el, ha a száj akasztófáról szól". Szili követelte, hogy Orbán Viktor és a Fidesz határolódjon el Kövér Lászlótól.

Kövér László szerint (u.o.) "összefüggéseiből kiragadva félremagyarázzák a szocialisták a szavaimat". Kövér arról beszélt, hogy az olimpia megrendezése óriási lökést adna a gazdasági életnek és a turizmusnak. "Mindazok, akik ellenzik az olimpiát, a magyar nép önbecsülését is támadják", de a többség azonban nem így gondolkodik.

Szili Katalin, az MSZP elnökhelyettese (Hangfelvétel Kövér beszédéről, Népszabadság, 2002. március 30.) az MSZP sajtótájékoztatóján felszólította Kövér Lászlót, hogy "vegye le a kokárdát, szép csendesen távozzon a közéletből, és szégyellje magát". Szili szerint "Kövér az emberi élet méltóságát sértette meg nyilatkozatával. Ez a kijelentése nem konzervatív, hanem egyszerűen embertelen, nem jobboldali, hanem csupaszon gonosz, nem a jövőről szól, hanem arról a sötét múltról, amit már senki nem akar vissza ebben az országban". Szili úgy véli, "Kövérnek már nincs dolga a közéletben, ugyanakkor Orbán Viktornak és az ügyvezető alelnök pártjának az a dolga, hogy elhatárolódjon tőle. Ha ezt nem teszik, akkor nyilvánvaló valamennyiünk számára, hogy egyetértenek Kövér László mondataival".

Kövér László az ATV-nek nyilatkozva elmondta (u.o.),hogy "az idézett mondata az olimpia kapcsán hangzott el több lakossági fórumon". Kövér kifejtette "a Fidesz a világverseny megrendezését egy olyan nemzeti célnak tartja, amely gazdasági fellendülést hozhat. Ez egy olyan lelki erőt adó közös vállalkozás, amellyel pótolni lehet saját elvesztett lehetőségeinket. Ugyanakkor ezt a célt ellenzik azok a politikai erők, amelyek a testi-szellemi restségre, az irigységre alapozzák politikájukat, és terjesztik az esélytelenséget és a pesszimizmust. Amennyiben ez a peszszimizmus jogos lenne, akkor nem érdemes élni, le kell menni a pincébe, fogni kell a kötelet és fel kell akasztani magunkat. Biztos vagyok abban, hogy az ország nem ennyire pesszimista, hanem bízik a sikerekben, a pesszimizmus silány érveit nem fogadja el". Kövér úgy véli senkit nem nevezett néven, és furcsa, hogy "sokan magukra vették az inget".

A Népszava beszámolója szerint (Bizonyítható Kövér László "akasztós" beszéde, Népszava, 2002. március 30.) "a Fidesz nem reagált érdemben az elhangzottakra. A párt sajtóosztálya hárommondatos közleményt adott ki, amelyben egyetlen szóval sem említik Kövér Lászlót nevét, mint ahogy arra sem térnek ki, hogy elfogadják avagy vitatják, hogy a kijelentés elhangzott. Szintúgy nincs szó arról sem: marad-e posztján az öngyilkosságra buzdító kampányfőnök-alelnök Kövér László. A közleményben a következő szerepel: Megértjük, hogy a legújabb közvélemény-kutatási eredmények láttán még nagyobb zavar támadt a szocialisták soraiban. Arra kérjük azonban őket, hogy ez ne vezessen részükről újabb alaptalan vádaskodásokhoz, a családok húsvéti békéjét megzavarni akaró riogatáshoz. A Fidesz-Magyar Polgári Párt a polgárokkal egyetértésben eddig sem vette fel a provokációs szándékkal elébe dobott kesztyűt, és ezt a jövőben sem kívánja felvenni".

Kovács László az MSZP elnöke szerint (Tiltakozás a gyűlöletbeszéd ellen, Népszabadság, 2002, április 2.) "Kövér László túlment minden eddigi nyilatkozatán, eddig csak politikai ellenfeleinek üzent, de most támadást intézett a gondolkodás, a véleménynyilvánítás szabadsága, a humánum ellen (...) az öngyilkosságra való felhívás sérti a keresztény értékrendet is, amelyre a Fidesz oly sokszor előszeretettel hivatkozik". Kovács "érthetetlennek nevezte, hogy Orbán Viktor és Pokorni Zoltán eddig nem szólalt meg ebben az ügyben. (...)Orbán, amikor egy MIÉP-képviselőjelöltet máig sem tisztázott okból támadás ért, azonnal a sajtó elé lépett. Most pedig, amikor több mint kétmillió embert ért súlyos támadás, a miniszterelnök hallgat".

Szász István szerint (Farizeusok, Népszava, 2002. április 2.) "húsvét előtt egy-két nappal Kövér László többször és több helyen azzal kedveskedett az ellenzéki pártok embereinek és szavazóinak, egyáltalában mindenkinek, akik a Fidesz-kormányzást nem tartják a világ legremekebb dolgának, mondván, azok menjenek le a pincébe, keressenek egy jó erős kötelet, egy gerendát megy egy szöget, és kössék fel magukat. E veretes húsvéti felvezetés után tapasztalhattuk, hogy miként is értelmezi a Fidesz az ünnepi kampányszünetet. Nem volt televíziós csatorna, ahol természetesen közpénzből kormányhirdetésként óránként ne láttunk volna a Széchenyi-terv nagyszerűségét méltetó giccses reklámfilmecskéket, végén a félreérthetetlen pártkampányszlogennel: jó kezekben van az ország. Közben zajlik az ötkarikás játékkal való Fidesz-kampányolás. Azon túl, hogy az állampolgárok adóforintjait gátlástalanul használják - időnként közcélú hirdetésnek álcázva - Fidesz - propagandára, felháborító módon farizeus dolog a Fidesz részéről húsvéti kampánybékét ajánlgatni. Tiszteljük annyira vallásos honfitársainkat, hogy nem megyünk bele mélyebben annak a firtatásába, hogy - tisztelet a kevés számú, derék kivételnek - húsvét napjaiban hogyan dőlt a szószékekről a jobboldali pártpropaganda. A közszolgálati televítió és rádió műsoraiból csak úgy csepeg - már a húsvéti ételreceptek proponálásánál is - a keresztényinek kisajátított jobboldali pártpropaganda. Az őszinte beszéd, a hiteles és tárgyszerű megnyilatkozás mára a magyar rádióban és a tévében ritkább, mint a fehér holló".

Pokorni Zoltán a Fidesz elnöke szerint (In: Pokorni és Borókai is megvédte Kövért, Népszava, 2002. március 3.) "Kövér beszédében szó sincs arról, hogy öngyilkosságra szólította volna fel a kormánypárt politikájával egyet nem értőket. Nem helyes, ha embereket heccelnek fel nem létező állítások miatt. Pokorni Orbán Viktor miniszterelnökhöz hasonlóan úgy vélte: "a nemzeti ünnep alkalmából 'kampányriogatásként' támadták meg Kövért. Karácsonykor Orbán Viktort támadták, húsvétkor Kövér Lászlót, és nem tudni, pünkösdkor ki lesz a célkeresztben".

Borókai Gábor kormányszóvivő szerint (u.o.) "ha Lendvai Ildikó elolvassa Kövér László kijelentéseit a maga teljességében, akkor nem fogja kérni a miniszterelnök elhatárolódását a Fidesz ügyvezető alelnökétől. Az, amit Kövér László kijelentésének tulajdonítanak (...) rút megcsúfolása a valóságnak" .

Kovács László szocialista pártelnök szerint (u.o.) "a Fidesz az elmúlt négy évben tudatosan, lépésről lépésre szakította ketté az országot szociális, politikai értelemben és érzelmileg egyaránt. Tájékoztatása szerint ezt tetőzte be, amikor Kövér László Fidesz-alelnük 'kötelet ajánlott az ország felének, azoknak, akik nem tudnak örülni a kormány sikereinek és akiknek más a véleményük'. Ez a gondolkodás szabadsága elleni támadás".

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke úgy vélte (u.o.): Kövér beszédéhez négy év politikája vezetett. Emlékeztetett: Orbán Viktor már 1997-ben idegenszerűnek nevezte az akkori kormányzatot, egy évvel későbbi kormányprogrambeszédében pedig úgy fogalmazott, hogy aki a nemzet részének tekinti magát, az szavazza azt meg. A legutóbbi időkből pedig a parlamenti "hazaárulózást" nevezte a kirekesztés, a társadalom tudatos kettéosztásáról szóló politika részének.

A Népszava birtokába jutott hangfelvétel tanúsága szerint (u.o.) egy Szabadkígyóson, március 26-án megrendezett lakossági fórumon az olimpia hazai megrendezése kapcsán Kövér hasonló tartalmú nyilatkozatot tett: "ha igaza van Világosi Gábornak például, meg az SZDSZ-nek, akik azt állítják, hogy először is nincs is esélyünk rá, aztán meg úgysem tudnánk megvalósítani ezt az egészet, akkor most egy pillanatra feledkezzünk el arról, hogy 12 Nobel-díjason túl - akire már hivatkoztam itt - adtunk több mint száz olimpiai aranyérmest a világnak és a tíz legsikeresebb olimpiai nemzet közül egyedül Magyarországnak nem volt módja még olimpiát rendezni, és sok minden mást felejtsünk most el, hagyunk most figyelmen kívül, és egy pillanatra gondoljuk el azt, hogy valóban nekik van igazuk. Mi csak egy ilyen semmit érő népség vagyunk, hát ennyire vagyunk képesek. Nem vagyunk arra képesek, hogy egy hónapig a világot vendégül látva, többmilliárd ember a képernyőn keresztül - legalább egyszer az életben a tömegkommunikációból hasznunk is legyen, ne csak kárunk - láthassa Magyarországot, és esetleg olyan lökést adjon a magyar turizmus fejlődésének, mint a legdinamikusabban fejlődő ágazatnak, ami azokat a térségeket is ki tudja húzni a bajból, ahol nincs ipar és nem is lesz, mert nincs autópálya meg nem is lesz... de én azt mondom, hogy ha tényleg nem vagyunk erre képesek, akkor így viszont nem érdemes élni. Akkor menjünk le a pincébe, keressünk egy kötelet megy egy szöget, vagy egy jó erős gerendát, aztán kössük föl magunkat. Csakt azt szoktam ilyenkor mindig mondani, kérve azokat, akik önöket erre próbálják meggyőzni vagy erről próbálják meg meggyőzni, ezt próbálják meg az önök fejébe sulykolni, hogy legalább ebben az egy dologban járjanak elöl jó példával. Kezdjék el ők, ha lehetséges. Ha elvégezték a dolgukat, akkor mégiscsak gondolkodjunk el azon, hogy hátha nélkülük többre mennénk. De én azt mondom, hogy miután bizonyára lesznek, akik ezt kicsit erős viccnek érezték, ezért hadd mondjam el, hogy nem, én azt gondolom, hogy nekik az az igazi büntetés - és ezért aztán arra kérem az Istent, hogy hosszú időn keresztül jó egészségben tartsa meg őket -, hogy végre nézzük, hogy lássák, hogy velük együtt, őket koloncként a nyakunkban cipelve is mire vagyunk képesek."

Gusztos Péter, az SZDSZ Új Generáció szóvivője a gyűlöletbeszéd elleni tiltakozáson elmondta (Tiltakozás a gyűlöletbeszéd ellen, Magyar Hírlap, 2002. április 3.) "a szabaddemokraták soha nem akartak pártszékházak előtt tüntetni, most azért csatlakoztak a megmozduláshoz, mert Kövér kijelentéseivel az abnormalitás szabadult el Magyarországon".

A Magyar Hírlap szerkesztősége szerint (Szövegmagyarázat, Magyar Hírlap, 2002. április 3.) "csatasorba állt mindenki a Fidesz vezérkarából, aki csak hadra fogható, hogy megmagyarázza Kövér László ominózus mondatát. Azt, amelyben azokat, akik nem értenek egyet a jelenlegi kormány és a Fidesz irányvonalával, öngyilkosságra szólított föl. Orbán Viktor, akinek a választásokig szünetel megszokott szerda reggeli rádióinterjúja, most, húsvét után az M1 képernyőjén rosszallotta, hogy nincs ünnep, amikor az ellenzék valamelyik vezetőt nem állítaná pellengérre. Karácsonykor Orbán, húsvétkor Kövér, vajon ki lesz pünkösdkor? - kérdezte szónoki fordulattal a kormányfő. Úgy látszik, Fidesz-berkekben kitűnően működik a kommunikációs gépezet, mert szinte szó szerint ugyanezekkel érvelt Pokorni Zoltán pártelnök és Borókai Gábor kormányszóvivő is. Az összehangoltság olyannyira tökéletes, hogy a közszolgálati médiák is, hasonlóan a kormány közeli napilaphoz, egyöntetűen felejtettek el tudósítani a Fidesz születésnapi ünnepségéről, ahol Kövér 'félreértett' szavait illusztrálva kötéllel a nyakában jelent meg Csaba Iván hajdani alapító tag. 'Rossz vicc' - mondta sajtóértekezletén Pokorni, de hogy Kövér szavait is netán 'rossz viccnek' kell-e fölfogni, arra nézve nem hangzott el utalás. Nem is hangozhatott, mert a Fidesz-vezetők kerek perec tagadták a bizonyos mondatot. Nem úgy hangzott el - mondták -, ahogyan idézték, csak az olimpiát ellenző borúlátók jellemzésére. Pokorni örül, hogy Kövér szavai szó szerint napvilágot láttak az interneten, mert így szerinte mindenki meggyőződhetett arról, valójában mi hangzott el. Közölte a szóban forgó mondatokat a Magyar Hírlap nagyszombati száma is. Kövér azt kérte a bizonyos borúlátóktól, hogy 'legalább járjanak elöl jó példával. És ha már ők mind végeztek (vagyis fölkötötték magukat - a szerk.), akkor mi meg mégiscsak gondolkodjunk el azon, hátha nélkülük többre mennénk'. Kedden délután több ezren tüntettek a Fidesz-székház előtt, tiltakozván Kövér Lászlónak minduntalan 'félreértett', utólag magyarázatra szoruló kijelentései ellen. Tüntettek, mert a választóközönség már megszokhatta, hogy minden kimagyarázkodás ellenére Kövér nem kivétel, éppen ez a Fidesz-stílus. Az a stílus, amely alapvetően különbözik nem csupán a magyar közélet többi szereplőjétől, de még inkább Európáétól; érthetően, mert azon kívül is van élet".
Pokorni Zoltán szerint (In: Agresszív baloldali tüntetők, Magyar Nemzet, 2002. április 3.) "szó sincs arról, hogy Kövér László öngyilkosságra szólította volna fel a kormánnyal szemben állókat. Ezzel csupán néhány ellenzéki politikus vádolta meg a Fidesz ügyvezető alelnökét. (...) aki elolvassa, hogy mi hangzott el szó szerint, az láthatja: ismételten választási vaklármáról van szó. (...)Kövér László az olimpia kapcsán a lelkeket megülő pesszimizmusról és annak leküzdéséről beszélt". Pokorni szerint "lassan nincs olyan ünnep, hogy 'valamilyen riogatással' elő ne rukkoljon valaki. Karácsonykor Orbán Viktort, húsvétkor Kövér Lászlót állították a célkeresztbe. Pünkösdkor vajon kit állítanak oda?"

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke szerint (u.o.) "Kövér László kijelentése egy folyamat eredménye. (...) a Fidesz tudatosan törekedett arra, hogy beleverje a vele egyetértő közvéleménybe: aki nincs velük, az nem is létezik".

Pokorni Zoltán, a Fidesz elnöke szerint (In: Bednárik Imre, Pogonyi Lajos: A választás a lelkekben dől el, Népszabadság, 2002. április 3.) "Kövér László nem szorul arra, hogy megmagyarázzam a szavait. Örülök, hogy megjelent az eredeti szöveg, így mindenki láthatja, hogy szó sincs mindarról, amivel az ellenzéki politikusok őt megvádolták. Szó sincs arról, hogy öngyilkosságra szólította volna fel a kormánnyal szembenállókat, vagyis kiderült, hogy az egész csak választási vaklárma. Kövér László az olimpia kapcsán a lelkeket megülő pesszimizmusról beszélt, és azokról a politikusokról, akik ebből a pesszimizmusból kívánnak tőkét gyűjteni a maguk számára. Akik évek óta azt magyarázzák csak, hogy itt úgysem fog semmi sem sikerülni. Csak úgy oldhatjuk meg a következő évek előttünk álló feladatait, ha nem hagyjuk eluralkodni lelkünkön a cselekvést akadályozó borúlátást. A sportolónak is először a saját gyengeségein, kishitűségén, restségén kell úrrá lennie, s ha már önmagát legyőzte, akkor képes legyőzni a versenytársait. Nemrégiben nyílt meg az új Nemzeti Színház, és a bemutató előadás a magyar irodalom örökké aktuális remekműve, Madách Tragédiája volt. Ádám lelkében végig a remény és a csalódottság vívja csatáját, olyannyira, hogy a mű végén a kiábrándult Ádámot megkísérti az önként vállalt halál gondolata. Az Ember tragédiája is a tagadásról és az igenlésről, a cinizmusról és a hitről, a félelem és a bizalom küzdelméről szól. Ez a küzdelem ma is ott zajlik minden ember lelkében. Azt, hogy milyen lesz a jövő Magyarországa, elsősorban nem a politikai vetélkedés, hanem az emberi lelkekben folyó küzdelem dönti el".

Nagy N. Péter szerint (Kötelező kérdések, Népszabadság, 2002. április 3.) "Kövér László kampánygyűléseiről már néhány hete érkeztek a hírek arról, hogy kötelet ajánl az ellenfeleknek. Ezt a Fidesz még csak cáfolatra sem méltatta olyan abszurdnak minősítette. Előkerült azonban egy kazetta, rajta a fordulat, hogy bizony, gerenda, kötél, önfelkötés. Kövér, majd Pokorni később mégis cáfolt: hazugság, ferdítés. Kövér ugyanis a magnószalagra is rögzített szombathelyi gyűlésen csak azt a kérdést tette fel, hogy ha már az olimpiáért sem tudunk lelkesedni, nem kellene inkább felkötni magunkat? (Dehogy, dehogy, válaszolja erre magában a hírfogyasztó.) A nyilvánosságnak szánt magyarázatot ezzel lezárta. A magnófelvétel folytatódik azonban: Kövér felkéri azokat, akik nem tudnak lelkesedni, akik miatt tehát fel kellene kötnünk magunkat, hogy netán járjanak elöl jó példával. És ha már ők mind végeztek, gondolkodjunk el rajta, hátha nélkülük többek lennénk. Kövér a saját közegében óriási tetszést aratva javasolta a kötelet. Amikor a szöveg kikerült a mozgalomból, akkor kellett tompítani, rövidíteni. Nem gondolom, hogy bármelyik mozzanat álságos volna. Aki férgekként, nyüvekként, szellemi hajléktalannak és hazátlannak látja politikai ellenfeleit, okszerűen jár el, ha nem kívánja őket e világon tudni. Akkor is őszinte, amikor érzékeli, hogy a nagyközönség, a civilek beleborzonganak ezekbe a fordulatokba. Hozzájuk valóban tiszta tekintettel fordulna. (Kövérnek ez nehezebben megy, mint a miniszterelnöknek, aki csak néha mond olyanokat, hogy például kicsi ez a hely ahhoz, hogy két Magyarország elférjen benne, de a lényeg ugyanaz.) Az állandó tisztázási, illetve eltussolási kényszer nem feltétlenül az őszinteség hiányáról árulkodik. Inkább arról, hogy a Fidesz és szellemi holdudvara nem dolgozta magában fel a saját belső ellentmondását. Azt például, hogy az agresszió, amellyel az ország másik felére tekintenek, nem egyeztethető össze a képpel, amelyet magukról pr-celebrálnak. Ha ezt őszintén teszik, akkor is összeegyeztethetetlen részekből építik politikai személyiségüket. Pedig előbb-utóbb választaniuk kell. (...) Talán szövetségest is. És meg kell osztani a nyilvánossággal, hogy mi a kifogásuk a MIÉP-pel szemben. Mert azt még nem nevezték meg. Nem tudhatjuk, hogy ha becsült külföldi partnereik közül Berlusconi és Schüssel is együtt kormányozhat a szélsőjobbal, ők miért nem vállalhatják a MIÉP-et. Ehhez meg kellene nevezni az antiszemitizmust és a revizionizmust, ami az osztrák és olasz szélsőjobbról hiányzik. Ha ez nem történik meg, megint csak azt kell gondolnunk, hogy a Fidesz megfejthetetlen mondatai, így Pokorni nyilatkozata mögött alapkérdések ijesztő végiggondolatlansága rejlik. És ez még a jobbik változat".

Hegyi Gyula szerint (Áldás, békesség, akasztófa?, Népszava, 2002. április 3.) "mára a gyűlöletkeltésben Kövér László még a MIÉP józanabb képviselőin is túltett. Ahogy az egyik internetes fórumon olvasható, Kövérnek és az őt 'Áldás, békesség' köszöntéssel üdvözlő Orbán Viktornak sikerült elérnie, hogy az idei húsvétnak az 'Áldás, békesség, akasztófa' legyen a tragikus jelmondata. Persze csak azok számára, akik szolgalélekkel és talpnyaló buzgalommal tapsolnak a Fidesz gyűlöletkampányának. Kövér László néhány hónappal ezelőtt szó szerint 'szellemi polgárháborút' ígért a magyar társadalomnak. Fenyegetését beváltotta, a MIÉP segédcsapataival együtt mindent elkövet azért, hogy kirobbantsa a szellemi polgárháborút. Amennyire látom, a jobboldal mérsékeltebb része sem lelkesedik ezért, de a kampány felfokozott légkörében és a lenini centrelizmust megszégyenítő pártfegyelem miatt nem mer ellentmondani a hazaárulózó és akasztással példálódzó vezéreknek. Szomorú látni, hogy Antall József egykori munkatársai találták ki a nemzetet megosztó 'kokárdamozgalmat', s ma már szavuk sincs az 'értékkonzervetivizmust' megcsúfoló gyűlöletkampány ellen".

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384