Centrum Párt: önálló főpolgármester-jelölt

2002-08-10

A Centrum Párt a tavaszi választási kampánynak fontos szereplője volt, azóta azonban eltűnt a politikai napirendről. Legutóbbi, jelentős visszhangot kiváltó akciója is a tavaszi választásokhoz fűződik, amikor is a párt többsége a baloldali erők támogatására szólította fel híveit. Ezt az akciót különösen a jobboldali pártok, s még inkább a jobboldali sajtó használta fel annak bizonyításaként, hogy a Centrumot tulajdonképpen a baloldalról, a baloldalnak szervezték. A jelek szerint azonban, bár a párt vezetői inkább a baloldallal szövetkeztek volna, szavazóik a második fordulóban többnyire a jobboldali jelöltre adhatták voksukat.Az önkormányzati választások jelentősége Magyarországon viszonylagos. Egyrészről a tavaszi országgyűlési választásokhoz való közelség okán a pártok erőforrásaik nagy részét már elhasználták. Az őszi forduló a nagyobb településeken sokkal inkább a tavaszi kicsinyített mása, mintsem egy önálló, a parlamenti voksolástól független esemény. Ez mutatkozik meg az önkormányzati választási kampányban is; a nagyobb településeken általában az országos politikából ismert szlogenek fordulnak elő. A nagyobb településeken az önkormányzati választásokat éppen úgy a pártok dominálják, mint a parlamenti választásokat. Ezt segíti elő az önkormányzati választási rendszer is, amely a 10 ezer fő feletti településeken kompenzációs listák állításának lehetőségét vetíti a pártok elé. A 10 ezer fő feletti településeken jobban megéri párt - vagy társadalmi szervezet - jelöltjének lenni, mint egyedül indulni. Előbbi esetben ugyanis a pártlista egyfajta "vigaszágat" kínál az egyéniben sikert elérni nem tudó politikusoknak.

Az önkormányzati választásoknak ugyanakkor igen nagy jelentőségük van abból a szempontból, hogy a polgároknak alkalmuk nyílik tavaszi döntésüket módosítani, vagy azt megerősíteni. Az önkormányzati választásokkor a polgárok gyakran nem önkormányzatuk elmúlt négy évéről mondanak véleményt; sokkal inkább a fél éve hivatalban lévő kormány tevékenységét mérlegelve adják le voksukat. Ez lehetőséget ad a mindenkori kormányoldalnak arra, hogy a nyáron gyors pozitív intézkedéseket hozzanak, s - építve a győzteshez húzás jelenségére is - az ősszel is igyekezzenek tavaszi győzelmüket megismételni. A tavasszal vereséget szenvedtek számára pedig az őszi megmérettetés visszavágási lehetőség, ami kisebb pártok esetén a párt politikai túlélését is jelentheti.

Ez a helyzet a Centrum Párttal is. A párt a tavaszi választások előtt nem sokkal alakulva sikerrel szerezte meg a voksok mintegy négy százalékát. Parlamenten kívüli párt ilyen rövid idő alatt ilyen nagy sikert korábban ritkán ért el. A Centrum akár a parlamentbe is bejuthatott volna, ha szervezetileg felkészültebb. A pártnak ugyanis számos körzetben a jelöltállítás nem sikerült; elképzelhető, hogy a hiányzó körzetekben a Centrum jelöltjének léte a Centrum listás teljesítményét is megnövelte volna, aminek következtében a párt akár az 5 százalékos küszöböt is elérhette volna.

A Centrum Párt a tavaszi választási kampánynak fontos szereplője volt, azóta azonban eltűnt a politikai napirendről. Legutóbbi, jelentős visszhangot kiváltó akciója is a tavaszi választásokhoz fűződik, amikor is a párt többsége a baloldali erők támogatására szólította fel híveit. Ezt az akciót különösen a jobboldali pártok, s még inkább a jobboldali sajtó használta fel annak bizonyításaként, hogy a Centrumot tulajdonképpen a baloldalról, a baloldalnak szervezték. A jelek szerint azonban, bár a párt vezetői inkább a baloldallal szövetkeztek volna, szavazóik a második fordulóban többnyire a jobboldali jelöltre adhatták voksukat. A baloldal támogatása törést is okozott a Centrumban, amennyiben világosan megmutatkozott a Centrum Kupa-féle vezetésének - valamint szövetségeseinek - és a Centrum elemeként megjelenő MDNP-nek a konfliktusa.

A jelek szerint e konfliktust most sikerült zárójelbe tenni. A párt politikai túlélése alighanem az egységes fellépésen, valamint a sikeres önkormányzati választási szereplésen múlik. Ha a Centrum nem tud magának önkormányzati pozíciókat szerezni, aligha lehet akárcsak távoli részese is a következő évek nagypolitikájának. Ha viszont a párt sikeresen megkapaszkodik egy-két önkormányzatban, azokra alapozva már könnyebben vághat majd neki a következő parlamenti választásoknak.

A Centrum szempontjából az önkormányzati választások kapcsán kedvező és kedvezőtlen körülmények egyaránt fennállnak. Kedvezőtlen körülmény, hogy a parlamentből kimaradván, a választási kampány végeztével a Centrum megszólalási lehetőségei drámaian megfogyatkoztak. Az önkormányzati kampány intenzitása hagyományosan csekélyebb a parlamentinél, így a Centrum ott eleve kevesebb megszólalási lehetőségre számíthat. A parlamenti képviselet hiánya pedig mind a kampányban, mind azt megelőzően kedvezőtlenül érinti majd a Centrumot.

Kedvező körülménynek tekinthető ugyanakkor az önkormányzati választási rendszer. Ez ugyanis a parlamentinél lényegesen arányosabb képviseletet tesz lehetővé a legfontosabb testületekben. Bár a polgármesteri tisztségek ez alól kivételek, a képviselő-testületi jelenlét - amely egy kis párt számára reális célkitűzésként jelentkezhet - nincs meghatározott százalékos arányhoz kötve, legalábbis a fővároson kívül. Így a Centrum bízhat abban, hogy a nagyobb településeken egy-két jelöltjét a kompenzációs listáról a képviselő-testületbe juttathatja.

A fővárosi közgyűlési választásokon egy pártnak 4 százalékot kell elérnie ahhoz, hogy mandátumot szerezhessen. A Centrum Párt számára jelenleg ez tűnik a leglényegesebb célkitűzésnek. Budapesten a párt támogatottsága tavasszal meghaladta a 4 százalékot. A Centrum törekvései most arra irányulnak, hogy e támogatottságot a párt az ősszel is megkapja. Ennek eszköze lehet az önálló főpolgármester-jelölt állítása. Ez ugyanis a napirendi jelenléten túl azt is jelezheti, hogy a Centrum továbbra is létező, fontos erő, amelynek listájára - is - érdemes szavazni. Ráadásul, ha Droppa György bejut a közgyűlésbe, ott lesz alkalma a Centrum Párt pozícióit javítani. Még az sem kizárt, hogy jó szereplés, vagy a körülmények összjátéka folytán a Centrum a fővárost irányító koalíció részévé válhat. Mindennek azonban feltétele a Centrum jó szereplése, amit a párt az önálló főpolgármester-jelölt állításával hatékonyan segített elő.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384