Polgári körök tüntetése a sajtószabadságért

2002-09-04

Változatlan kommunikációs stratégia mellett új témák felvetésével kísérletezik Orbán Viktor. Ha a Fidesz választási kampányában jelentős szerepet kapnak az ilyen típusú tömegrendezvények, az azzal a veszéllyel járhat, hogy "elfogynak" a résztvevők: a statisztikák szerint a mostani demonstráción nagyságrenddel kevesebben voltak, mint a Kossuth téren. Az emberek érdeklődését, aktivitását nagyon nehéz hosszabb ideig fenntartani, és a mostani téma, a sajtószabadság nem köti le nagymértékben a társadalom figyelmét. Ezzel a politizálási stílussal a Fidesz leginkább csak egy szűk réteghez tud szólni, ezért a párt radikalizálódása a támogatottság csökkenéséhez vezet. HÍR: A Szövetség a Nemzetért polgári kör felhívására ötven-hetvenezren tüntettek augusztus 30-án a közszolgálati televízió épülete előtt. A demonstráción Orbán Viktor új médiatörvény megalkotását szorgalmazta, mely két egyenrangú csatornára osztaná a Magyar Televíziót. A volt kormányfő kilátásba helyezte, hogy amennyiben a törvényjavaslatot az Országgyűlés nem szavazza meg, akkor népszavazási kezdeményezéssel adnak nyomatékot követelésüknek. A tüntetésen - a korábbi rendezvényekhez hasonlatosan - megjelentek neves sportolók, közéleti személyiségek és a jobboldali értelmiség képviselői. A rendezvényen felszólalt Pokorni Zoltán, a Fidesz volt elnöke is, aki lemondása óta először jelent meg nagyobb nyilvánosság előtt. A tüntetés Kerényi Imre színigazgató rendezésében zajlott: a résztvevők egy szál virágot helyeztek el a sajtószabadság ravatalát szimbolizáló MTV székháznál, majd helyet foglaltak a földön a magukkal vitt újságon.

ELEMZÉS: Az események tükrében egyre világosabbá válik, hogy a Fidesz nem változtat politikai stílusán, kommunikációs stratégiáján, és őszi választási kampánya sokban emlékeztet majd a tavaszira. Továbbra is hangsúlyosan alkalmazzák a nagyobb tömegeket megmozgató politikai rendezvényeket. Az MSZP és az SZDSZ többször bírálta a Fideszt amiatt, hogy "kiviszi a politikát az utcára", ám az ellenzék a jelek szerint ilyen típusú, látványos, az embereket is bevonó megmozdulásokkal készül az önkormányzati választásokra. Ez a fajta politikai gyakorlat valóban alkalmas a mobilizációra, de valószínűleg ugyanazokat szólítja meg, akik ott voltak áprilisban a Testnevelési Egyetemen, vagy a Kossuth téren. Újabb támogatók megszerzésére alkalmatlan. A stratégia politikai eredményessége ezért megkérdőjelezhető, a politikai "középre" mozgás helyett a Fidesz további jobbra sodródását eredményezheti.

A Fidesz "a veszélyben a sajtószabadság" üzenetével igyekszik tematizálni a közbeszédet, ami azzal a veszéllyel jár, hogy a szélsőjobbhoz közelíti a pártot. Ez a téma korábban leginkább a MIÉP kommunikációjában jelent meg, és nem váltott ki nagyobb érdeklődést az emberek körében. A közélet azonban fogékonyabb a témára, és érzékenyebb a közszolgálati média körül folyó vitára. Az ellenzék a pénteki rendezvénnyel sikeresen hívta fel magára a figyelmet, de az kérdéses, hogy az ügyet meddig képes napirenden tartani. A szándék egyértelmű: kihátrálni a jobboldal számára nem túl kedvezően alakuló ügynökügyből, és újra kezdeményezőként alakítania a politikai diskurzust egy új, az ellenzékre nézve pozitív, a kormányra nézve pedig negatív témával. Az Orbán Viktor által kilátásba helyezett népszavazási kezdeményezés egyfajta biztosíték az ügy további folytatására, kifutására - bár alkotmányjogilag az ügy vitatható. Ezen kívül egy esetleges referendum újabb politikai lehetőségeket rejt az ellenzék számára: a figyelem fenntartása, társadalmi mobilizáció.

Orbán Viktor beszédében ismét megjelent a "polgári" illetve a "szocialista" jövő szembeállítása, a volt kormányfő szerint újra e két lehetséges alternatíva közül kell választania az országnak. Visszatérő elem Orbán Viktor kommunikációjában a világ leegyszerűsítése, jókra és rosszakra történő felosztása, mellyel a választók döntését igyekszik "megkönnyíteni". Ez a fekete-fehér beállítás azonban éppen az ügynökügyben napvilágra került információk ismeretében már nem működőképes: az elmúlt hetekben szembesült a jobboldali szavazótábor azzal, hogy egyik oldal sem érintetlen. Hasonlóan kezd elavulni "a szocializmus régi rendszere épül" jelmondat is, de ennek további használata azt jelzi, hogy még nem történt meg az ellenzéki kommunikáció újragondolása. Ez viszont arra utal, hogy a Fidesz hatékonynak ítélte korábbi kampánystratégiáját, és úgy érzik ennek folytatása elegendő a választási sikerhez. Ezt azonban nem támasztják alá a közvélemény-kutatási adatok, melyek szerint a párt támogatottsága 30 % körüli a biztos szavazók körében, tehát ezúttal nincs szoros verseny a két nagy párt között.

A tüntetésen nagy hangsúlyt helyeztek a jobboldali összefogás gondolatára. A tömegrendezvény már önmagában alkalmas arra, hogy demonstrálja a jobboldal egységét, erejét, annak ellenére, hogy a közelmúlt hírei éppen arról tanúskodtak: nincs teljes összhang a jobboldalon. Sok helyen nem sikerült közös jelöltet állítani, az MDF mellett egyes vidéki körzetekben a polgári körök is önálló, rivális jelölttel indulnak az önkormányzati választásokon. Nincs egyetértés a jobboldalon az uniópárt létrehozását illetően sem. A Fidesz-frakcióban ülő kisgazdák támogatják Orbán Viktor javaslatát egy jobbközép szövetség létrehozásáról, de az MDF nem adná fel önálló arculatát, sőt, laza konföderációt sem akar.

A demonstráción kiderült, hogy Orbán Viktor még mindig a jobboldal vezére, vezérszónoka, és személyének egyelőre nincs alternatívája. A volt kormányfő azonban nem rendelkezik konkrét pozícióval a Fideszben, és a pénteki rendezvényig nem is szerepelt ilyen széles nyilvánosság előtt. Orbán Viktor a választási vereség óta legtöbbet a polgári körökkel kapcsolatban szólalt meg, összefogásra és aktivitásra szólítva fel őket. A volt kormányfő e körök fontosságát hangsúlyozta a pártokkal szemben, és ő szorgalmazta, hogy állítsanak jelöltet az önkormányzati választásokra ott, ahol a polgári pártok ezt nem teszik. A tüntetés előzményének tekinthető még, hogy Orbán Viktor augusztus 12-én kihallgatást kért Mádl Ferenctől, mert mint mondta: a magyar sajtó szabadságát sorozatos támadások érték. Tehát a volt miniszterelnök e két témában (polgári körök, sajtószabadság) jelenik meg hangsúlyosan a napirenden. Elkerülhetetlen azonban, hogy előbb-utóbb tisztázzák Orbán Viktor szerepét a jobboldalon, ezt várják el a párt támogatói is.

KOMMENTÁR: Változatlan kommunikációs stratégia mellett új témák felvetésével kísérletezik Orbán Viktor. Ha a Fidesz választási kampányában jelentős szerepet kapnak az ilyen típusú tömegrendezvények, az azzal a veszéllyel járhat, hogy "elfogynak" a résztvevők: a statisztikák szerint a mostani demonstráción nagyságrenddel kevesebben voltak, mint a Kossuth téren. Az emberek érdeklődését, aktivitását nagyon nehéz hosszabb ideig fenntartani, és a mostani téma, a sajtószabadság nem köti le nagymértékben a társadalom figyelmét. Ezzel a politizálási stílussal a Fidesz leginkább csak egy szűk réteghez tud szólni, ezért a párt radikalizálódása a támogatottság csökkenéséhez vezet.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384