Névváltoztatás előtt az MSZP?

2002-10-10

Az MSZP névváltoztatásának valószínűsége közepes. Sokkal nagyobb az esélye Kovács László pártelnöki újraválasztásának. Ezáltal az európai irányultságú szociáldemokrata platform a legerősebbé válhat az MSZP-ben. Fennáll azonban annak az esélye is, hogy a pártvita során a szociáldemokrácia deklarált megjelenése elhal. Ez politikai szempontból károkat okozhat az MSZP-nek, hiszen egy kezdeményező jellegű felvetés fulladna kudarcba. Az ellenzék még erősebben hangoztathatná mostani kritikáját, miszerint az állampárt jogutódja messze áll a szociáldemokráciától.

HÍR: Szili Katalin a szeptember 27-i Magyar Hírlapban felvetette az MSZP névmódosításának lehetőségét. Szeptember 28-án Jászberényben Kovács László MSZP-elnök kijelentette, hogy megérett az idő a párt nevének megváltoztatására. A pártelnök szerint részletes pártbeli egyeztetés után Magyar Szociáldemokrata Pártra változhat a párt neve. Az MSZP frakcióülésén többen kifogásolták, hogy a felvetés az önkormányzati választások előtt került napvilágra, ami nem szerencsés. Eközben a magát történelminek nevező szociáldemokrata párt bejelentette: pert indít az MSZP ellen, ha az felveszi nevébe a szociáldemokrata jelzőt.

ELEMZÉS: A szociáldemokrácia, illetve az MSZP névváltoztatásának kérdését három oldalról érdemes megvizsgálni. 1.) Az európai szociáldemokrácia helyzete, 2.) az MSZP névváltoztatása ellen és mellett szóló érvek, 3.) az esetleges új név felvételének belső és külső okai.

Az európai szociáldemokrácia a jóléti állam gazdasági csődjével párhuzamosan válságba került a hetvenes években. Nyugat-Európában csökkent a paternalizmus iránti politikai kereslet, ezzel szemben nőtt a munkanélküliség és az infláció problémájára hatékonyabb választ adó neoliberalizmus vagy újkonzervativizmus népszerűsége (Thatcher&

f0ece6">
KOMMENTÁR: Az MSZP névváltoztatásának valószínűsége közepes. Sokkal nagyobb az esélye Kovács László pártelnöki újraválasztásának. Ezáltal az európai irányultságú szociáldemokrata platform a legerősebbé válhat az MSZP-ben. Fennáll azonban annak az esélye is, hogy a pártvita során a szociáldemokrácia deklarált megjelenése elhal. Ez politikai szempontból károkat okozhat az MSZP-nek, hiszen egy kezdeményező jellegű felvetés fulladna kudarcba. Az ellenzék még erősebben hangoztathatná mostani kritikáját, miszerint az állampárt jogutódja messze áll a szociáldemokráciától.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon / Fax:
+36 1 430-6699 / +36 1 430-6695