Az MDF szereplése a választáson

2002-10-29

A választások eredménye a jobboldal stratégiájának újragondolására ösztönzi a jövőben mind a Fideszt, mind az MDF-et. Amennyiben a Fidesz a pártunió mellett foglal állást, az MDF válaszút elé kerül. A pártban mind a pártuniónak, mind az önállóságnak befolyásos hívei vannak, ezért az MDF-en belül a jövő évi tisztújításig belső harcok várhatók. Az MDF-en belüli önállósodáspártiak számára az önkormányzati választások eredménye további muníciót adhat.

HÍR: A fővárosi közgyűlés 66 mandátumából az MSZP 24-et, a Fidesz-MDF-MKDSZ 21-et, az SZDSZ 16-ot, míg a MIÉP 5 képviselői helyet szerzett, így az MSZP és az SZDSZ 40 fős többséggel rendelkezik. A budapesti kerületek polgármesterei közül 17 kormánypárti, 4 ellenzéki színekben aratott győzelmet. A 19 megyei közgyűlésből a következő négy évben 16-ban baloldali többségű lesz. Az elmúlt négy esztendőben 15 megyében a jobboldal képviseltette magát nagyobb számban a közgyűlésekben. A polgári oldal Győr-Moson-Sopron és Vas megyében tudta megtartani többségét. Az MDF nyolc önálló megyei listát állított, hét lista esetén sikerült átlépniük a 4%-os küszöböt, összesen 22 mandátumot szereztek a közgyűlésekben. Dávid Ibolya pártelnök szerint bebizonyosodott, hogy az MDF a harmadik erő, mind parlamenti, mind önkormányzati szinten, 133 képviselő-jelöltjük közül 84-en mandátumot szereztek. A pártelnök közölte: az MDF sokkal jobban szerepelt a vártnál, egyetlen helyen sem akadályozta a szövetséges győzelmét, ezért a jobboldal jobb szereplése nem rajtuk múlott.

ELEMZÉS: Az MDF számára az önkormányzati választások eredménye megmutatta, hogy sikereket érhet el a párt, ha önállóan indul. Abban a nyolc megyében, ahol a párt listát állított, hétben be is jutott a megyei közgyűlésbe. Az MDF korábban úgy számolt, négy megyében biztosan átugorják a 4%-os küszöböt. 1998-ban 10 megyében állítottak önálló listát, akkor három közgyűlésbe sikerült bejutniuk, összesen 5 mandátumot szerezve. 2002-ben ugyanakkor az önálló indulás részben annak a következménye volt, hogy a párt több helyen nem tudott egyezségre jutni a Fidesszel, illetve a polgári körökkel. Valószínűsíthető az is, hogy az MDF azokban a megyékben indult önállóan, ahol erős szavazóbázist tudhatott maga mögött, így eleve sikerre számíthatott.

Mindezek mellett az elért megyei eredmények figyelemreméltóak, ha azokat az 1998-as helyhatósági választásokéihoz hasonlítjuk. A Magyar Demokrata Fórum ugyanakkor nem indított önálló polgármester-jelöltet sem Budapesten, sem a megyeszékhelyeken illetve a megyei jogú városokban. Ez jelzi azt, hogy bizonytalanok voltak támogatottságukat illetően. Áder János, a Fidesz ügyvezető elnöke sietett leszögezni, hogy az MDF csak "viszonylag szerepelt jól", mivel pusztán nyolc megyében állított listát.

Dávid Ibolya már a választásokat megelőzően is úgy nyilatkozott, hogy jelenleg nem időszerű a pártunió kérdése. Az MDF tizenötödik születésnapjának megünneplése alkalmat adott a párt vezetőinek, hogy megfogalmazzák a párt jövőjéről szóló elképzeléseiket. A pártelnök kifejtette, hogy az MDF-nek nincs szüksége új stratégiai célokra, bátorságra annál inkább. A pártban új cselekvési program készül a fiatalság jövőjéről, hagyományok folytatásáról, a keresztény értékek továbbviteléről. A párt jövőjével kapcsolatban Dávid Ibolya arról beszélt, vagy tétlenül toporognak, vagy lépnek egyet, hogy ők legyenek a meghatározó jobbközép erő. Október elején pedig azt fejtette ki a pártelnök, hogy a jobboldalon nem az egység, hanem az összefogás a fontos.

A parlament október 23-i emlékülésén az MDF részt vett, míg a Fidesz nem. A Magyar Demokrata Fórum már október elején kinyilvánította, hogy megjelennek az ülésen, ahol Dávid Ibolya beszédet is mond. Boross Péter szintén fontosnak tartotta, hogy az MDF frakciója képviseltesse magát. Ez a lépés is jelzi, hogy az MDF képviselőinek egy része eltérő hangsúlyokkal kíván a jövőben politizálni a Fideszhez képest. Hangsúlyosan szerepelnek viszont azok az MDF-es politikusok is, akik a párt jövőjét a Fidesszel való uniópártban képzelik el. Balsai István frakcióvezető Orbán Viktorhoz hasonlóan október 23-án az utcán mondott beszédet, melyben felszólította Medgyessy Pétert, kérjen bocsánatot az ötvenhatosoktól.

KOMMENTÁR: A választások eredménye a jobboldal stratégiájának újragondolására ösztönzi a jövőben mind a Fideszt, mind az MDF-et. Amennyiben a Fidesz a pártunió mellett foglal állást, az MDF válaszút elé kerül. A pártban mind a pártuniónak, mind az önállóságnak befolyásos hívei vannak, ezért az MDF-en belül a jövő évi tisztújításig belső harcok várhatók. Az MDF-en belüli önállósodáspártiak számára az önkormányzati választások eredménye további muníciót adhat.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384