Pokorni Zoltán visszatért

2002-12-03

Pokorni Zoltánnak, az Orbán-kormány korábbi oktatási miniszterének és a Fidesz korábbi pártelnökének visszatérésével kettős hiányt pótol a nagyobbik ellenzéki párt. A Fideszben Pokorni lemondása után keletkezett "hatalmi űrt" töltheti ki a politikus, illetve abban segítheti a politikai karrierjét szakpolitikusként kezdő korábbi oktatási miniszter, hogy végre fogást tudjon találni pártja a kormányon. Pokorni visszatérése tehát pártja szempontjából mindenképpen egy lehetőséget jelent, hogy a Fidesz hangsúlyosabban jelenjen meg a napirenden és hiteles alternatívát tudjon a kormány mellett felmutatni. Az is várható, hogy az oktatáspolitikai lesz az ellenzék egyik hangsúlyos támadási terepe a kormánnyal szemben.

HÍR: Pokorni Zoltán, a Fidesz júliusban lemondott elnöke továbbra sem kíván részt venni a napi politikai csatározásokban. Az Orbán-kabinet oktatási minisztere a párt oktatási kabinetjét vezeti, és mint mondta, csak ezzel a témával kíván foglalkozni a jövőben. Arra a kérdésre még nem tudott válaszolni, hogy vállalna-e pozíciót a Fidesz tavaszi tisztújító kongresszusán. A politikus szerint a 2003. évi költségvetési törvényjavaslatban nincs elegendő mozgástere az oktatáspolitikának, nem áll rendelkezésre elegendő forrás a tudásalapú társadalom létrehozására. A korábbi pártelnök kifogásolta, hogy a költségvetésben a korábbi programok folytatásának és a hallgatói létszámnövekedés biztosításának nincs fedezete. A Fidesz frakcióvezető-helyettese aggályosnak tartja a kormány drogtörvénnyel kapcsolatos módosító indítványát is.

ELEMZÉS: Pokorni Zoltán négy és fél hónap elteltével ismét fellépett a politika színpadára. A visszatérés idejét, célját, módját és Pokorni új helyét a Fidesz személyzeti politikáján és a nagyobbik ellenzéki párt kormányt támadó politikáján keresztül érdemes vizsgálni. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének alapító tagja 1993-ban lépett be a Fideszbe, majd 1994 óta a párt alelnöke, 1997 szeptemberétől pedig frakcióvezetője. A szakpolitikusból parlamenti politikussá vált Pokorni Zoltán 1998 és 2001 között oktatási miniszter volt, majd 2001 májusától 2002 július elejéig - lemondásáig - a Fidesz-MPP elnöke. Pokorni a Fidesz vezető politikusai között kakukktojásnak tekinthető, ugyanis a politikus kívülről érkezett a pártba, nem tartozik a Bibó Szakkollégiumos pártalapítók közé, azaz nem volt jelen a kezdeteknél. Mindezek ellenére a szakpolitikus mozgalmárból parlamenti pártpolitikussá váló tanár gyorsan kapaszkodott fel a Fidesz ranglétráján és került be a párt igen zárt felsővezetésébe.

Pokorni Zoltánt, mint oktatásügyi szakpolitikust ismerhette meg a szélesebb közvélemény az Oktatási Minisztérium élén. Mérsékelt, a baloldali és liberális szavazók számára is elfogadható politikai imázs alakult ki vele kapcsolatban, amit egészen a választási kampányig meg is őrzött. 2002 tavaszától átmeneti visszavonulásáig azonban a pártcsatározások frontvonalában szereplő, keményhangú pártelnökként lépett fel. A Fidesz személyzeti-politikai kívánalmainak megfelelően cselekedett Pokorni és a pártok szintjén, illetve a mindennapos politikai küzdelmeken felülemelkedő Orbán Viktor miniszterelnök mellett a harcias pártpolitikus szerepébe bújt a korábbi miniszter. Az édesapja ügynökmúltjáról tudomást szerzett és emiatt váratlanul 2002 július elején pártelnöki tisztségéről lemondott politikus néhány hónapra háttérbe húzódott.

Felmerül a kérdés, hogy szükséges volt-e egyáltalán Pokorninak lemondania, illetve ha igen, akkor elegendő ideig tartózkodott-e a színfalak mögött. Ezekre a kérdésekre a politikus pártjának, a Fidesznek a szemszögéből kell megfogalmazni a válaszokat. Szintén a Fidesz személyzeti politikáját szem előtt tartva időszerűnek tekinthető a politikus visszatérése, ugyanis lemondása után a Fideszben hatalmi űr keletkezett. A Fidesz eredeti vezető gárdájából "talpon maradt" Áder János és Deutsch Tamás nem tudta a Pokorni "távollétében" eltelt több mint négy hónap alatt sikeresen megjeleníteni a pártot. Hozzájárul ehhez az is, hogy Áder és Deutsch népszerűségi indexe Pokornié alatt van, illetve az, hogy Orbán Viktor az elmúlt hónapokban egyrészt nem találta meg még jövőbeni szerepét és feladatát a pártban, másrészt nem is igazán a Fidesz, hanem inkább a polgári körök képviselőjeként jelent meg. A fiatal demokraták másik meghatározó személyisége, Kövér László pedig már korábbi nyilatkozatainak köszönhetően a népszerűségi lista végén biztosított magának helyet. A Fidesznek tehát, mint perszonalizált, vezér-központú pártnak jelenleg nincs vezetője, de még pártelnöke sem. A jobboldali pártoknál, így a Fidesznél is hangsúlyosabban megfigyelhető volt korábban egy radikálisabb és egy mérsékeltebb politikai irányzat is. A pártelnök lemondásával a mérsékeltebb vonal is eltűnt, vagy legalábbis háttérbe szorult a pártban. Pokorni Zoltán oktatáspolitikusként, de még pártelnökként is a Fideszen belül egy nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb, illetve mérsékeltebb politikai stílus képviselője volt. Ez a politikus szakmai előéletére is visszavezethető, ugyanis a korábbi pártelnök nem ideológiai, hanem érveken nyugvó szakmai kérdésekben megnyilvánuló konfliktusokon "edződött".

Pokorni Zoltán visszatérése kapcsán elkerülhetetlen a Fidesz ellenzéki politizálásának áttekintése. A párt a választások óta nem tudotta sikeresen kommunikálni, nem tudott a vezető hírekbe kerülő témával előállni, illetve nem tudott saját magára nézve pozitívnak tekinthető témát sokáig napirenden tartani. A Fidesz képtelen volt az ügyeket tematizáló 100 napos program sikerpropagandaszerű üzeneteit ellensúlyozni. A fiatal demokraták nem tudtak a kormányzó pártokon és politikájukon a nyár, de még a kora ősz folyamán sem támadási felületet találni. Pokorni visszatérése arra utal, hogy a Fidesz, korábban már jól bevált és bejáratott politikusán keresztül igyekszik fogást találni az MSZP-SZDSZ koalíción. Az Orbán-kormány oktatási minisztere szakmai előéletének is köszönhetően elismert szakemberként fogalmazhat meg kritikákat az oktatáspolitika területén. Azzal, hogy Pokorni kinyilvánította - nem kíván részt venni a napi politikai küzdelmekben, még inkább, mint szakpolitikust fogadja a közvélemény.

A volt pártelnök november 21-ei visszatérése óta két témában szólalt meg. Az egyik közvetlen szakterülete volt - az oktatásügy -, a másik pedig a drogtörvény kapcsán felmerült kormánypárti jogszabály-módosítási javaslat. Ez utóbbi téma nem az Oktatási-, hanem az Igazságügyi Minisztérium hatáskörébe tartozik, ám Pokorni kiterjesztette azt, és Magyar Bálint oktatási minisztert szólította meg az ügy kapcsán. Az Orbán-kormány korábbi oktatási minisztere kételyeinek adott hangot, ugyanis szerinte félő, hogy a fiatalok körében nőni fog a kábítószert kipróbálók száma, és elsősorban az iskolák lesznek veszélyztetve. A fideszes politikus intézhette volna kérdését Jánosi György, gyermek-, ifjúsági- és sportminiszterhez is. Az azonban, hogy Pokorni az oktatási miniszterhez intézett nyílt levelet - melyben tudakolta Magyar Bálint véleményét a törvénymódosításról - egyértelműen arra utal, hogy a Fidesz és Pokorni Zoltán "offenzívát indít" a Medgyessy-kormány oktatáspolitikájával szemben. Stratégiai jelentőségű lehet még, hogy mind az Oktatási-, mind az Igazságügyi Minisztérium "vegyes" minisztérium, azaz eltérő pártállású miniszterrel és államtitkárral rendelkezik. Ezt meglovagolva a Fidesz megkísérel viszályt szítani a koalíciós partnerek között.

KOMMENTÁR: Pokorni Zoltánnak, az Orbán-kormány korábbi oktatási miniszterének és a Fidesz korábbi pártelnökének visszatérésével kettős hiányt pótol a nagyobbik ellenzéki párt. A Fideszben Pokorni lemondása után keletkezett "hatalmi űrt" töltheti ki a politikus, illetve abban segítheti a politikai karrierjét szakpolitikusként kezdő korábbi oktatási miniszter, hogy végre fogást tudjon találni pártja a kormányon. Pokorni visszatérése tehát pártja szempontjából mindenképpen egy lehetőséget jelent, hogy a Fidesz hangsúlyosabban jelenjen meg a napirenden és hiteles alternatívát tudjon a kormány mellett felmutatni. Az is várható, hogy az oktatáspolitikai lesz az ellenzék egyik hangsúlyos támadási terepe a kormánnyal szemben.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384