Mit tehet a civil-önkormányzati együttműködés a fenntartható demokráciáért?

2021-10-25 | Szereplők: Merényi Miklós, Móra Veronika, Soproni Tamás, Hunyadi Bulcsú (moderátor)

Az egészséges, fenntartható demokrácia alapköve, hogy az intézmények az állampolgárokért dolgoznak, és az állampolgárok bíznak is ebben. 
Magyarországon az utóbbi évtizedben jelentősen tovább romlott a demokrácia helyzete, a rendszerváltás óta példátlan mértékű lett a központosítás, a kormányzati és pártkontroll. Ugyanakkor a 2019-es önkormányzati választás lehetőségeket teremtett a helyi függetlenség visszaszerzésére, újbóli megteremtésére. Kérdés, tudnak-e élni ezzel a lehetőséggel az új önkormányzati vezetők és a civil társadalom.

Képesek-e kiterjeszteni az autonómia tereit? Hatékonyabbá, átláthatóbbá, igazságosabbá tenni a társadalmi intézményeket? Képesek-e erősíteni a részvételt, és így fenntarthatóvá tenni a magyar demokráciát helyi, de akár országos léptékben is? Miben és hogyan tudnak együttműködni? Mik a fő feladatok és kihívások, és mik a fő esélyek, erősségek? Milyen jó, vagy kevésbé jó tapasztalatokra lehet építeni?

Ezeknek a kérdéseknek jártunk utána a Political Capital podcastjának ezen adásában. A beszélgetés során szóba kerültek a részvételi lehetőségek és módszerek, az állampolgári nevelés, a civil-önkormányzati együttműködést nehezítő tényezők, a politika "agyelszívó" hatása, a függőség kérdése, a szektorsemleges versenyeztetés és a civilek átláhatósága is.

Akik beszélgetnek:

  • Merényi Miklós, a K-Monitor önkormányzati szakértője
  • Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója
  • Soproni Tamás, Budapest 6. kerület Terézváros önkormányzatának polgármestere

Moderátor: Hunyadi Bulcsú

A K-Monitor friss kutatása a helyi érdekérvényesítő csoportok és az önkormányzatok együttműködéséről itt érhető el.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384