Mégsem lesz kedvezményes parlamenti mandátuma a roma nemzetiségnek. Vagy mégis

2021-11-17 | Szereplők: Hidvégi B. Attila, László Róbert (kérdező)

Meglepetéseredményt hozott az Országos Roma Önkormányzat november 9-ei nemzetiségi jelöltállító közgyűlése. A parlamentben a roma kisebbséget jelenleg is szószólóként képviselő, lungo dromos Farkas Félixnél 3-mal több szavazatot kapott Agócs János, így váratlanul ő lett a nemzetiségi lista vezetője. Ez azt jelenti, hogy ha az országgyűlési választáson kellő számban szavaznak a roma nemzetiségi listára, nem a Fidesz által is favorizált jelölt nyerhet teljes értékű parlamenti mandátumot. Az eredményt időközben megtámadták, a Fővárosi Törvényszék pedig két nappal adásunk felvétele után elutasította a fellebbezést

Bár a Fidesznek és a Lungo Dromnak ez mindenképp kellemetlen fejlemény, továbbra is kiszámíthatatlan, hogy (2022-ben először) lesz-e roma nemzetiségi képviselet a parlamentben. A nemzetiségi szavazás ugyanis az egyik leginkább elrontott, egyben a legkevésbé közismert eleme a hírhedten bonyolult választási rendszernek: aki úgy dönt, hogy a pártlisták helyett inkább nemzetiségi listára szavazna, egyetlen egy lista mellé tehet X-et, tehát nincs is érdemi választási lehetősége.

A podcastban többek között arra is magyarázatot próbálunk találni, 2018-ban miért nem ambicionálta a Lungo Drom-vezetésű ORÖ a kedvezményes mandátum megszerzését.

Beszélgetnek:

Hidvégi B. Attila, a RomNet felelős szerkesztője

Kérdező: László Róbert

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384