A pártért vagy a nemzetért? - Mérlegen a magyar befolyásépítés

2022-12-12 | Szereplők: Magyari Péter, Zalán Eszter, Hunyadi Bulcsú (moderátor)

A nemzetközi befolyásépítés alapvető nemzeti érdek, természetes és legitim tevékenység, ami egy ország gazdasági, politikai, biztonsági érdekeinek érvényesítését szolgálja. A 2010-es évektől zajló magyar befolyásépítés ugyanakkor számos sajátossággal rendelkezik. Miközben a Fidesz szempontjából talán sikeresnek tűnhet, Magyarország mára kisodródott az európai és globális fősodorból, elidegenedett a saját szövetségi rendszerén belül, érdekérvényesítő képessége és befolyása csökkent.

De mit is értünk magyar befolyásépítésen? Mik a fő jellemzői és céljai? Hogyan zajlik, kik a fő célpontok? Milyen mérleget vonhatunk? Hogyan hatott rá az Ukrajna elleni orosz agresszió? Mi várható a 2024-es EP-választásra és a magyar EU-elnökségre?

Beszélgetnek:

  • Magyari Péter, a 444 újságírója
  • Zalán Eszter, az EUobserver újságírója
  • Hunyadi Bulcsú, PoliticalCapital (moderátor) 

A Political Capital a Heinrich Böll Alapítvánnyal közös projektjének keretében készült, kapcoslódó tanulmányunk összefoglalója itt , a tanulmány egésze pedig itt érhető el (pdf, 0,8MB).

A Fidesz EU-beli szövetségeseit és partnereit bemutató infografikánk itt érhető el.

A podcast, ahogy a tanulmány és az infografika is, a Heinrich Böll Alapítvány prágai irodájával együttműködésben készült.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384