Budapest Fórum a Fenntartható Demokráciák építéséről

2022-08-12

A tavalyi nagysikerű esemény után idén is vezető hazai és külföldi szakértők, aktivisták, döntéshozók, és újságírók beszélgetnek azokról a legégetőbb társadalmi kérdésekről, melyeket a demokratikus és névleg demokratikus országok állampolgárai a bőrükön is érezhetnek. 2022. szeptember 21-22-én Budapest Főváros Önkormányzata, a Political Capital és a CEU Demokrácia Intézete ismét megrendezi nagyszabású konferenciáját Budapest Fórum a Fenntartható Demokráciák építéséről címen. Idén többek között a háborúról és annak hatásairól, az energia- és klímaválságról és az államilag finanszírozott dezinformációs kampányokról lesz szó.

 

Apokaliptikus víziók helyett, a tavalyi programhoz hasonlóan, a konferencia idén is a lehetséges megoldásokra és a jó gyakorlatokra helyezi a hangsúlyt. A mintegy 15 panelt és közel 100 szakértőt felsorakoztató kétnapos esemény célja, hogy Budapest újra felkerüljön a régió progresszív szellemi térképére, miközben szó lesz a demokratikus országok egyre szélesebb körű külső és belső kihívásairól.

A fórumon többek között olyan témákkal foglalkozunk, mint Oroszország Ukrajnában vívott háborúja és annak hatásai, a világszerte aktuális energiaválság, a demokráciák kihívásai a populizmus korában, a fake news mint mainstream jelenség: államilag finanszírozott dezinformációs kampányok és hatékony ellenintézkedések, illetve a klímaválság: régiónk kihívásai és lehetőségei.

A konferencia vendége lesz többek között Nikola Dimotrov, Észak-Macedónia korábbi miniszterelnök-helyettese, Jamie Fly, A Szabad Európa Rádió washingtoni vezetője, Szergej Gurijev, közgazdász, a Science Po rektora, korábban Medvegyev elnök tanácsadója, Nina Hachigian Los Angeles nemzetközi ügyekért felelős alpolgármestere, Ivan Krastev politológus, a bécsi Humán tudományok Intézetének munkatársa, Borislav Sandov bolgár miniszterelnök-helyettes, Radosław Sikorski, lengyel EP képviselő, Rafał Trzaskowski, Varsó polgármestere.

A konferenciát megnyitja Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.

Stratégiai partnereink:

  • Heinrich Böll Stiftung (Böll)
  • ERSTE Stiftung
  • Friedrich Ebert Stiftung Vienna (FES Vienna)
  • Green European Foundation (GEF)
  • German Marshall Fund/German Marshall Fund of the United States (GMF/GMFUS)
  • The Greens/EFA in the European Parliament (Greens/EFA)
  • NATO (North Atlantic Treaty Organization)
  • Open Society Foundations (OSI)

 

A konferencia nyelve angol, de folyamatos magyar nyelvű szinkrontolmácsolást biztosítunk a helyszínen és Zoomon keresztül is.

Az esemény helyszíne: Közép-európai Egyetem (CEU) (1051 Budapest, Nádor utca 15.)

Az eseményre ezen a linken regisztrálhathttps://forms.office.com/r/KY4mj6SDpH

A Facebook-esemény itt érhető el: https://www.facebook.com/events/599729911672630

A folyamatosan fissülő program itt érhető el: https://budapestforum.org/ 

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384