A Political Capital vezető szerepet kapott az Európai Bizottság egyik radikalizmus-ellenes munkacsoportjában

2012-07-30

A Political Capital egyike azon intézeteknek, amelyek vezető szerepet vállalnak az Európai Unió RAN (Radicalisation Awareness Network) munkacsoportjaiban. A RAN-t az Európai Bizottság hívta életre olyan ernyőszervezetként, amely az erőszakos politikai szélsőségek előretörésével szemben fellépő szakértőket és gyakorlati szakembereket fogja össze. A hálózatban 2015-ig szóló mandátummal különböző munkacsoportok osztják majd meg a szélsőségekkel kapcsolatos tudásukat, tapasztalataikat, illetve a legeredményesebb módszereiket. A RAN mind uniós, mind tagállami szinten támogatja a szélsőségek ellen irányuló politikai és szakmai tevékenységeket.

Krekó Pétert, a Political Capital igazgatóját az erőszakos politikai extremizmus megelőzésével foglalkozó RAN-PREVENT elnevezésű munkacsoport társelnökévé választották. A másik társelnök Clare White, a brit The Tim Parry Johnathan Ball Foundation for Peace igazgatója. A munkacsoport célja olyan gyakorlati módszerek összegyűjtése, fejlesztése és terjesztése, amelyek alkalmasak az erőszakos radikalizmus megelőzésére. A munkacsoport különös figyelmet fordít azokra a civil szereplőkre, akik napi szinten dolgoznak a politikai erőszak által leginkább veszélyeztetett fiatalkorúak környezetében.

A RAN-munkacsoportok az Európai Bizottság mellett tanácsadó testületként működnek. A nyolc munkacsoport vezetői nemrég találkoztak Cecilia Malmströmmel, a Bizottság belügyekért felelős biztosával annak érdekében, hogy a felek megvitassák a munkacsoportok legfontosabb módszereit, illetve eszközeit. A RAN létrehozását elsősorban az indokolta, hogy a jelenlegi terrorizmus- és radikalizmus-ellenes kezdeményezések döntő többségükben represszív jellegűek, míg a preventív megközelítés eddig kisebb hangsúlyt kapott Európa-szerte. Annak érdekében, hogy ez a helyzet megváltozzon, a munkacsoportok olyan új módszerek kialakításán dolgoznak majd, amelyek alkalmasak lehetnek az erőszakos ideológiák semlegesítésére, ellen-narratívák kidolgozására helyi, országos, vagy akár uniós szinten.

 

További információ:

Krekó Péter

igazgató

+36 20 771 87 16

kreko@politicalcapital.hu

 

 

Háttérinformációk

RAN (Radicalisation Awareness Network)

A RAN-t az Európai Bizottság bel- és igazságügyi biztosa, Cecilia Malmström 2011 szeptemberében, a New York-i terrortámadás 10. évfordulóján alapította. A RAN olyan meghatározó szakmai szereplők között teremtett kapcsolatot Európa-szerte, amelyek tagjai elkötelezettek az erőszakos radikalizálódással szembeni fellépés mellett. A hálózat tagjai többek között kutatók, biztonságpolitikai szakértők, szociális munkások, vallási-, és ifjúsági vezetők, rendőrök, illetve olyan más résztvevők, akik a nap mint nap a veszélyeztetett közösségek közelében dolgoznak és gyakorlati szerepet vállalnak a radikalizálódással szembeni küzdelemben.

További információk:

http://blogs.ec.europa.eu/malmstrom/radicalisation-network/

http://blogs.ec.europa.eu/malmstrom/launch-of-anti-radicalisation-network/

http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=SPEECH/11/568

 

Tim Parry Jonathan Ball Foundation for Peace

A Tim Parry Johnathan Ball Foundation for Peace elnevezésű alapítványt Colin és Wendy Parry hozta létre azt követően, hogy 12 éves fiuk, Tim és a 3 éves Johnathan Ball tragikus körülmények között meghalt az IRA 1993-as warringtoni robbantás-sorozata következtében. A szervezet az egyetlen olyan alapítvány az Egyesült Királyságban, amelyet a terrorizmus áldozatai hoztak létre, tevékenységével a politikai erőszak, a politikai konfliktusok és a terrorcselekmények áldozatait támogatja. Az alapítvány ennek során kortól, etnikai háttértől, vallási- és nemzeti hovatartozástól függetlenül arra törekszik, hogy fájdalmas események tapasztalatait konstruktív cselekvés követhesse. Az alapítvány tanácsadóként működik helyi, országos és európai szintű kormányzati szervek mellett a terrorizmus áldozatainak poszttraumás kezelése, illetve a fiatalkorúak radikalizálódásának megelőzése terén.

http://www.foundation4peace.org/

 

Political Capital

A Political Capital (PC) 2001-ben alakult, budapesti központú, kutató- és tanácsadó intézet. A PC 2006 óta átfogó, nemzetközi összehasonlító vizsgálatokat végez a politikai szélsőségek, a társadalmi előítéletek, valamint a nemzetközi migrációval kapcsolatos konfliktusok témájában. Az intézet 2012-től nemzetközi együttműködés keretében, magyar, francia, norvég, szlovák és lengyel partnerintézmények bevonásával programot indított annak feltárására, hogy az összeesküvés-elméleteknek milyen szerepe van a szélsőséges politikai mozgalmak erősödésében. A program része a konspirációs teóriák terjedésével szembeni hatékony ellenstratégiák kidolgozása és tesztelése is. A programot az Open Society Foundations, Task Force for International Cooperation on Holocaust Education, Remembrance and Research és a Visegrad Fund támogatja. A projekttel, a partnerekkel és a projekthez fűződő tevékenységekkel kapcsolatos további információ az alábbi honlapon érhető el: http://deconspirator.com/

Krekó Péter blogposztja az összeesküvés-elméletekről (Conspiracy Theories on the Rise in Europe”) az OSI Brussels blogján

A PC blogja itt érhető el.

 

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384