A Political Capital közleménye

2016-04-15

A Political Capital ellen az elmúlt napokban a politikai támadások újabb hulláma indult el a kormányközeli médiumokban és számos rágalmat fogalmaztak meg politikai szereplők. Ezeket intézetünk – immáron sokadszorra – a leghatározottabban visszautasítja.

Ezzel kapcsolatban a következőket szögezzük le:

  • A Political Capital hét éve kéri az AH jogelődje számára készített, politikai játszmák miatt 2027-ig titkosított munkáinak teljes nyilvánosságát. Ez az elmúlt héten végre megtörtént, az iratok közlése azonban nem teljes, az azokról szóló egyes sajtóbeszámolók és kormánypárti nyilatkozatok pedig szándékosan félrevezetőek. Így  az ügyben nyilatkozó kormánypárti politikusok elhallgatták azt, hogy a Political Capital által végzett munka ellenértékének utolsó részletét éppen a jelenlegi kormány  felügyelete alatt álló AH utalta át nyolc hónappal ezelőtt, 2015 augusztus 17-én, ezzel is megbecsülve a korábban számos alkalommal írásban is elismert, jól végzett munkát. Ez a tény önmagában cáfolja azokat a politikai indíttatású vádakat, melyek "kifizetőhelyként"próbálják befeketíteni a jelentős hazai és nemzetközi elismertségnek örvendő Political Capitalt.
  • A bárki által olvasható dokumentumok, és egy korábbi, jogerős bírósági ítélet is megerősíti, hogy a Political Capital és a cégcsoport többi tagja minőségi és hasznos munkát végzett annak érdekében, hogy a politikai döntéshozók jobban megértsék a magyarországi és európai szélsőjobboldal és szélsőbaloldal szociológiai hátterét, gondolkodásmódját és szándékait, megerősödésének társadalmi és politikai okait. Azokat az okokat, amelyek a 2008-2009-es romagyilkosságokhoz vezettek, amelynek veszélyére éppen a Political Capital elemzései figyelmeztették egy évvel a bűncselekmények előtt a megrendelőt – többek között ez is megtalálható a most nyilvánosságra hozott dokumentumokban.
  • A nyilvános anyagokból tendenciózusan szemezgető kormánypárti sajtó elhallgatta azt, hogy a tanácsadói feladatok egy szemléletformáló kampányra vonatkoztak. Az akkori NBH a közvéleményben meglévő „titkos” szolgálat imázsát akarta egy modern, 21. századi, a „nemzet biztonságát” szolgáló intézménnyé formálni, elmagyarázva egyben azt is, mi a szerepe a nemzetbiztonsági szolgálatnak egy demokráciában. A kampány másodlagos célja az lett volna, hogy segítse új, fiatal, tehetséges munkatársak felvételét a munkaerőpiacról.
  • A Political Capital tíz éve zajló radikalizmus-kutatási programjának nemzetközi elismertségét a hazai aktivitásokon felül a több száz, a legrangosabb nemzetközi lapokban és médiában megjelent publikáció és szakértői nyilatkozat, illetve több mint ötven nemzetközi konferencián való részvétel is bizonyítja. A kutatóintézet több mint harminc országot lefedő nemzetközi indexet is kifejlesztett a szélsőségesség iránti társadalmi igény mérésére, melyet a világ vezető radikalizmus-kutatói használnak és ajánlanak. A program keretében vezető európai és tengerentúli think-tank-ekkel működünk együtt.

Elemzőként értjük, hogy a támadás mögött valójában mi áll: a politikai propagandagépezet a már jól ismert figyelemelterelést alkalmazza. Nemrégiben napvilágra kerültek az egyik kormányközeli tanácsadócég tanulmányai, amelyek komoly kritikai visszhangot kaptak a médiában – beleértve egyes kormányközeli médiumokat is. Ezt sok évvel ezelőtti, semmilyen morális vagy szakmai aggályt fel nem vető „ügyek” felemlegetésével próbálják „ellensúlyozni”. A Political Capital visszautasítja, hogy az intézet nevét és munkáját a kormánypárton belül dúló hatalmi harcokban eszközként használja fel bárki is. A politikai cél érthető, ám jogtalan, és jogi ellenlépéseket von maga után.

Eddig már milliós nagyságrendű kártérítéseket ítélt meg a bíróság a Political Capital tulajdonosainak, és több mint két tucat helyreigazítást kellett közölniük kormányközeli médiumoknak a kutatóintézet munkája kapcsán megjelent valótlanságok miatt. (Ebben az ügyben legutóbb például a Pesti Srácok online portál állított valótlant, és kényszerült helyreigazításra.) A Political Capital a majdani kártérítésekből befolyó összegeket az illiberális rezsimek korrupcióját vizsgáló kutatási programjának folytatására használja majd.

2016. április 15. A Political Capital radikalizmus-kutatásáról

A Political Capital 2006-ban indította el a szélsőjobboldali és szélsőbaloldali radikalizmusról szóló kutatási programját. 2006 legvégén, az akkori NBH több kutatóintézetet is megkeresett, hogy készítsenek open source desktop kutatást a szélsőséges mozgalmakról, ám ezek közül akkor kizárólag a Political Capital rendelkezett megfelelő színvonalú kutatásokkal. Ezért esett a választás az intézetünkre. A kutatási program a mai napig folytatódik – immáron nem a magyar kormány, hanem az Európai Unió és más külföldi kutatóintézetek támogatásával. Ez a kutatási program jelentős nemzetközi elismertségnek örvend, hiszen többek között ennek folytatásaként publikáltuk az azóta széles körben ismertté vált tényt az európai – köztük a magyar – szélsőjobboldal és a Kreml kapcsolatáról.

A kutatási programról bővebben: http://derexindex.eu/ Az európai szélsőjobb orosz kapcsolatáról itt olvashat. Az európai szélsőbal orosz kapcsolatairól itt olvashat.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384