A Political Capital 2021-ben

2022-01-12

A Political Capital tavaly is számos elemzéssel, kutatással, rendezvénnyel és szakmai párbeszéddel igyekezett hozzájárulni a politikai, közéleti témák alaposabb megismeréséhez. 2022 választási év lesz, amikor kiemelt figyelem irányul a politikai történésekre, folyamatokra, így igyekszünk még jobban megmutatni az aktuális hírek, változások tágabb összefüggéseit mind elemzéseinkben, mind rendezvényeink során. Most azonban egy kicsit visszatekintünk néhány tavalyi mozzanatra.

A 2021-es év különleges volt az intézet számára: 20 évesek lettünk. Az elmúlt két évtized alatt a környezetünk rengeteget, a munkánkat vezérlő értékek semmit sem változtak, ahogy a tények iránti tiszteletünk is állandó. Az elmúlt év során is bővült nemcsak a csapatunk, de hazai és nemzetközi hálózatunk is, ahogy kutatásaink, elemzéseink száma is gyarapodott.

A 2021-es évünk számokban:

  • 600 belföldi médiamegjelenés
  • 380 nemzetközi médiamegjelenés, 26 nyelven
  • 860 Facebook-bejegyzés
  • 240.000 megtekintés videóinkon a Facebookon
  • 28 online és 4 személyes jelenlétű esemény
  • 15 ezer követő a Facebookon
  • 2600 követő a Twitteren
  • 14 podcast
  • az első Budapest Fórum megrendezése: Budapest Főváros Önkormányzata, illetve a CEU Demokrácia Intézet társszervezésével, ahol összesen 400 vendégünk és 49000 online követőnk volt

Mindezek mellett számos tanulmány, elemzés, vendégbejegyzés, interjú és nyilatkozat.

Intézetünk igazgatója, Krekó Péter mellett elemzőink is rendszeres kommentátorai vezető külföldi lapoknak.  Az elmúlt év során megszólaltunk a magyarországi tömeges oltási akcióval kapcsolatban a New York Timesban, a Financial Timesnak a magyar ellenzék dilemmáiról beszéltünk, a Fudan Egyetem Budapestre tervezett kampuszának ügyét elemeztük a The Guradianben és a CNN-en. A nemzetközi porondon is kiemelt téma volt a magyar ellenzéki előválasztás, melyről elősorban  László Róbertet, a PC választási szakértőjét kérdezték, többek között  a Politico, a BBC és a Reuters újságírói.

2021 szeptemberében hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal került megrendezésre a kétnapos nemzetközi konferencia, a Budapest Fórum – Budapest Főváros Önkormányzata, a CEU Demokrácia Intézet és a Political Capital közös szervezésében. Az esemény  központi témája a fenntartható demokráciák építése volt, mely témát olyan újságírók, szakértők, döntéshozók és aktivisták közreműködésével vitattunk meg, akik a városok demokratikus szerepén túlmenően a közösségimédia-platformok kihívásai, – akár a járvány tekintetében, akár a konszenzusépítés szempontjából – a politikai polarizáció következményei, vagy éppen a Kínai Kommunista Párt testvérvárosi egyezményi rendszerének buktatói tekintetében is otthonosan mozognak. Büszkék vagyunk, hogy meghívásunknak eleget téve előadóink között köszönthettünk olyan, nemzetközileg is elismert politikusokat, mint Jean Asselborn, Luxemburg külügyminisztere, a V4-es nagyvárosok polgármesterei, illetve olyan világhírű történészeket, mint Anne Applebaum, Timothy Snyder és Timothy Garton Ash.

A Budapest Fórum mellett ötrészes online konferenciasorozatot is szerveztünk a Friedrich-Ebert-Stiftunggal és a Jelen hetilappal közösen. A négy hónapig tartó rendezvénysorozat központi témája a járvány elleni védekezés volt. Az eseményekhez kapcsolódóan rövid tanulmányokat is késztettünk, melyek honlapunkon elérhetők.

Az életünket 2020 óta jelentősen meghatározó koronavírus-járvány 2021-ben is fontos téma volt számunkra. A járvány hatásait V4-es kontextusban is vizsgáltuk, beszéltünk a gazdasági ellenállóképesség megerősítésének fontosságáról, egyik online eseményünkön kitértünk  a fenntartható gazdasági modellre való átállás szükségességére, de megnéztük az itthoni KKV-szektor versenyképességét is a járvány árnyékában.

2021 kezdetével világszerte megérkeztek a koronavírus elleni védőoltások, így megkerülhetetlen volt az oltásokba vetett bizalom vizsgálata, ahogy az ezzel kapcsolatos áltudományos vélemények megismerése és megismertetése is. Az év legelején megjelent elemzésünkben az oltásokba vetett bizalom megerősítésére tett javaslatainkat öt pontban foglaltuk össze, később pedig egy átfogó, négy országra kiterjedő összegzést is késztettünk – egy telefonos közvélemény-kutatás alapján, a FOCUS Agency közreműködésével – a különféle oltási attitűdökről, illetve a kapcsolódó összeesküvés-elméletekre való fogékonyságáról. Emellett pedig egy több hónapos kutatás eredményeként tanulmányt készítettünk egy magyar oltásellenes mozgalom átalakulásáról is.

A Political Capital továbbra is kiemelt feladatának tartja a dezinformáció elleni küzdelmet. Így részt vettünk a Disinformation Resilience Index 2021 projektben, amely keretében tíz országban kutattuk a dezinformációs kampányokkal szembeni ellenállóképességet. Több írásunkban is részleteztük, milyen Ukrajnát célzó orosz dezinformációs kampányokkal és narratívákkal találkozhatunk.

Oroszország mellett azonban Kína is jelentős energiát fordít a dezinformációs támadásokra, ezért intézetünk és a National Endowment for Democracy közös eseményén panelistáinkkal – köztük Reinhard Bütikoferrel, aki az első a Kína EU-s szereplők ellen bevezetett beutazási tilalmi listáján az ujgur ügy kapcsán – Oroszország mellett Kína tekintélyelvű befolyásának az Európai Unióra gyakorolt hatásait is megvitattuk. A szlovák Globsec-kel közös kutatásunkban arra kerestük a választ, hogy Magyarország mennyire tud ellenállni az autoriter befolyásnak.

Az őszi ellenzéki előválasztás apropóján interjút késztettünk az ellenzéki miniszterelnök-jelöltekkel külpolitikai koncepcióikról. Az előválasztást pedig – mint az egyik legfontosabb 2021-es belpolitikai eseményt, részletesen elemeztük – mind az  első, mind a második forduló fejleményeit megvizsgálva.

Idén, akárcsak az elmúlt 20 évben, továbbra is folytatjuk az értékek és tények tiszteletén alapuló szakmai munkánkat. Köszönjük, hogy az idei évben is velünk maradnak, követnek bennünket!

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384