Választási kampány 2022: törvényt sérthetett a Fidesz, nyolcszoros túlerőben a kormányoldal plakátkampánya az ellenzékkel szemben

2022-03-30

Márciusban 3 milliárd forintos összköltséggel 12.171 darab plakáttal tarolta le a kormányoldal a közterületi plakáthelyeket, míg az egységes ellenzéki tömb 1.564 darabos plakátkampánya 390 milliós összegbe került. Listaáron számolva az ellenzékhez képest nyolcszoros túlerővel és a törvényi előírásokat közel háromszorosan túlköltve zajlott a Fidesz érdekében a plakátkampány márciusban. Ebben a Fidesz segítségére volt a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a kormányzati propaganda is. A Fidesz kampányában a CÖF és a kormánypropaganda közreműködése „csak” tisztességtelennek tekinthető, ellenben a kormánypárt túlköltése törvényileg védhetetlen. A K-Monitor, a Political Capital és a Transparency International Magyarország közös gyorselemzése a politikai pártok 2022. márciusi közterületi kampányköltéseiről.

 

 

Jelentősen túllépve a megengedett 1,177 milliárd forintos plafont, 1,427 milliárd forintot költöttek csak a kormánypártok közterületen elhelyezett politikai üzeneteket terjesztő plakátokra, derül ki a három civil szervezet közös gyorsjelentéséből. Ha ehhez hozzávesszük a magyar kormány által kihelyezett és “lakossági tájékoztatásnak” álcázott, valamint a közpénzekkel bő egy évtizede hizlalt Civil Összefogás Fórum (CÖF) hirdetéseit, a kormánypárti üzeneteket terjesztő plakátok márciusi összköltsége túllépi a 3 milliárd forintot.

A törvényi előírások alapján az egész választási kampányban, tehát 2022. február 12. -i (ez volt a kampánystart napja) és az április 3-i választás között összesen 1,177 milliárd forintot költhet el egy-egy párt valamennyi kampányeszközre. Ehhez képest a Fidesz pártként márciusban csak a közterületi hirdetésekre 1,4 milliárd forintot fordított. A Fidesz márciusi plakátkampánya tehát a három civil szervezet vélekedése szerint törvényileg védhetetlen – a CÖF és a kormánypropaganda Fideszt segítő költéseinek a hozzászámítása nélkül is.

 

 

A kormányzati propaganda túlsúlyával szemben az ellenzéki egységes tömb 2022. márciusi plakátkampányának az összértéke, listaáron számítva, 390 millió 330 ezer forintot tett ki. Ez a Fidesz érdekében álló hasonló kampány értékének kereken az egynyolcadát érte el. Darabszámra is hasonlóan kiáltó az egyensúlytalanság: a Fidesz érdekében álló 12.171 plakáttal szemben az ellenzéki összefogás mindössze 1.564 plakátot helyezett ki márciusban.

 

 

A három szervezet, a K-Monitor, a Political Capital és a TI Magyarország most közreadott gyorsjelentése egyszerre két korrupciós kockázatot is igazol. Egyrészt azt, hogy az álcivil CÖF-féle kampány-munkamegosztás és a Fidesz üzeneteit népszerűsítő kormánypropaganda formájában a vonatkozó törvények rendelkezéseinek a megtartása mellett is következmények nélkül lehet tisztességtelen választási kampányt folytatni. Másrészt azt, hogy pártként a Fidesz a saját plakátkampányával bármiféle komolyabb kockázat nélkül megszegheti a kampányköltési plafonra vonatkozó előírásokat, legfeljebb büntetést kell fizetnie.

Ha Magyarország olyan működőképes jogállam lenne, ahol a politikafinanszírozás és a kampányköltések ellenőrzésére rendelt államhatalmi szervezetek ellátnák a feladataikat, akkor erre a jelentésre semmi szükség nem lenne. Optimális körülmények között az Állami Számvevőszék kérlelhetetlen szigorral vizsgálná az összes párt kampánykiadásait, és kemény szankciókkal sújtaná a szabálytalankodókat, ezen kívül nyilvánosak lennének a pártok bevételei és kiadásai is.

További részletek itt érhetők el (pdf).

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384