A Political Capital koordinálásával új szakaszba lép a félrevezető és hamis információk elleni küzdelem Magyarországon

2022-12-01

Új szakasz kezdődik a hamis és félrevezető információk elleni küzdelemben Magyarországon, miután 2023 januárjától kibővített formában működik a Magyar Digitális Média Obszervatórium (HDMO - Hungarian Digital Media Observatory). A projekt első fázisában, 2021-es indulása óta, a lakmusz.hu tényellenőrző portál több mint 1,5 millió olvasót ért el, ezt a munkát folytatja tovább hat autonóm szervezet: a Political Capital és a Mérték Médiaelemző Műhely kutatói a dezinformációk terjedését és az ellene hozott intézkedések hatékonyságát vizsgálják majd, a francia AFP hírügynökség és a Lakmusz újságírói folytatják tényellenőrző munkájukat, az Idea Alapítvány munkatársai a tudatos médiafogyasztással kapcsolatos tréningeket tartanak, a HDMO digitális infrastruktúráját pedig az Epresspack biztosítja.

A 30 hónapon át tartó projekt - az első fázishoz hasonlóan - az Európai Bizottság társfinanszírozásában működik. A HDMO-t alkotó konzorciumot nyílt pályázaton választotta ki az Európai Bizottság, és minden tevékenyéségben teljes függetlenséget élvez.

Új kutatásokat tervezünk az online és offline dezinformációról és az inautentikus online viselkedésről, illetve olyan big data alapú és automatizált eszközöket fejlesztünk, melyek segítenek a dezinformációs trendek és szereplők azonosításában – mondta Krekó Péter, a Political Capital igazgatója. 

A Lakmusz indulásakor egyértelművé vált, hogy a magyar közönségnek nagy igénye van az oldalra: fél év alatt elértük a első, egyéves szakaszra kitűzött 1 millió olvasót. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy ezt a munkát folytathatjuk tovább - mondta Zöldi Blanka, a Lakmusz főszerkesztője.

A döntés elismerése a világszerte és Magyarországon végzett digitális ellenőrző munkának Büszkén veszünk részt a projektben, különösen mert Magyarországot súlyosan érinti a dezinformáció - mondta Bronwen Roberts, az AFP digitális tényfeltáró rovatának európai vezetője.

Büszke vagyok rá, hogy az Epresspack technológiáját az európai demokráciáért vívott harc szolgálatába állítjuk. Széles körben elérhetővé tenni megbízható, és ellenőrzött információkat kiemelt cél, minden ezzel foglalkozó európai kezdeményezést örömmel támogatunk - mondta Antoun Sfeir, az Epresspack vezérigazgatója.

Az EDMO 2022-ben nyolc regionális központ működését koordinálta, 2023-tól pedig hat új intézmény csatlakozik a szervezethez, köztük a Magyar Digitális Média Obszervatórium. „Az új nemzeti és regionális központok tevékenysége Bulgáriát, Németországot, Észtországot, Görögországot, Horvátországot, Ciprust, Lettországot, Livániát, Magyarországot, Máltát, Ausztriát, Romániát és Szlovéniát fogja lefedni. A szervezetek jövő év elejétől fognak működni, kiegészítve a már működő nyolc központ tevékenységét" - írta az új központok bejelentésekor az Európai Bizottság. Így az EDMO tevékenysége az EU összes országát le fogja fedni.

 

Political Capital

Mértéke Médiaelemző

AFP

Lakmusz (Magyar Jeti Zrt.)

Idea Alapítvány

Epresspack

 

A projekt az Európai Unió finanszírozásával valósul meg. A projekt során kifejtett nézetek és vélemények azonban kizárólag a szerző(k) sajátjai, és nem feltétlenül tükrözik az Európai Unió vagy az Európai Egészségügyi és Digitális Végrehajtó Ügynökség véleményét. Ezekért sem az Európai Unió, sem a támogatást nyújtó szerv nem tehető felelőssé.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384