A Political Capital látogatása Tajvanra 2022 decemberében

2022-12-22

A Political Capital és partnerszervezetei képviselőivel – a Lakmusz és a Fenntartható Demokráciáért Egyesület – 5 napos tajvani tanulmányúton vett részt, amelyet Magyarország Tajpeji Képviselete és a Kínai Köztársaság (Tajvan) Külügyminisztériuma szervezett.

Tajvani utazásunk során lehetőségünk nyílt találkozni helyi civil szervezetekkel, amelyek fő feladata a dezinformáció felkutatása, leleplezése és csökkentése. Ezek a találkozók rendkívül hasznosak voltak mind a Political Capital, mind a Lakmusz (melyet Zöldi Blanka főszerkesztő képviselt) számára, hogy összegyűjtsük a jó tapasztalatokat, gyakorlatokat a januárban induló közös Magyar Digitális Média Obszervatórium projektünkhöz.

Tartalmas megbeszélést folytattunk a médiafigyelésre és egyes médiacsoportok elemzésére fókuszáló Taiwan Media Watch alapítványnál. A szervezet médiareformon is dolgozik, hogy egészségesebb médiakörnyezetet építsen ki, ennek érdekében ajánlásokat fogalmaz meg a kormány számára, amely maga is prioritásként kezeli a dezinformáció fontosságát és veszélyét 2016 óta.

 

 

A DoubleThink Lab nevű tajvani think tank alapítójával folytatott találkozónkon mélyebb betekintést nyertünk a kínai befolyásolási műveletekbe és dezinformációs kampányokba, valamint azok hatásaiba az általuk kifejlesztett digitális eszközök és módszerek segítségével. Érdekes volt látni a hasonlóságokat az orosz befolyás terén, amely a Political Capitalnek is kiemelt kutatási területe.

 

 

A FakeNews Cleaner munkáját nagyon inspirálónak találtuk. A szervezet médiaműveltségi workshopokat tart, melyek célja, hogy felhívják a tajvaniak figyelmét a félretájékoztatás veszélyeire. Fő célközönsége a 60 év feletti korosztály, egy olyan demográfiai csoport, amely rendkívül fogékony az egészséggel kapcsolatos félretájékoztatásra. Alapítása óta 160 önkéntest toboroztak, és több száz programot tartottak országszerte.

 

 

A tajvani FactCheck Center munkájából mindannyiunknak érdemes tanulnia. Ennek a nonprofit céllal alakult szervezetnek a központi céljai közé tartoznak a közügyek szempontjából releváns információk tényellenőrzése, valamint a tajvani információs hírminőség javítása. A Központ tényellenőrzési tevékenysége az átláthatóság és az elszámoltathatóság elvein alapul. A tényellenőrzött jelentést a közzététel előtt legalább három tényellenőrző munkatársnak kell átnéznie.

 

 

Tajvanon delegációnknak az a megtiszteltetés jutott, hogy találkozhatott Ping-cheng Lo tárca nélküli miniszterrel és szóvivővel. A találkozó során megvitattuk a kognitív hadviselés és a dezinformáció veszélyeit, mivel Tajvan az egyik olyan ország a világon, amely a leginkább ki van téve a dezinformációnak. Lo miniszter úr beszélt a dezinformáció elleni kormányzati válaszlépésekről, valamint az állami és nem állami szereplők közötti koordinációról és együttműködésről. Lo miniszter kiemelte, hogy a nemzetközi együttműködés döntő fontosságú a dezinformáció elleni küzdelemben, és tapasztalatokat cserélt csapatunkkal a kognitív és politikai hadviselésről, amelyet Kína és Oroszország folytat a demokratikus társadalmak ellen.

 

 

A Political Capital és partnerszervezetei meglátogathatták a Taiwan Foundation for Democracy-t, ahol találkozhattak Ketty W. Chen alelnökkel és Allen Peng igazgatóval, akiknek munkája Tajvan részvételének kiterjesztése a demokráciáért folytatott globális mozgalomban. Az alapítvány a világ tudományos intézményei, parlamentjei és politikai pártjai közötti nemzetközi programok előmozdításával segíti fejleszteni Tajvan demokráciáját. A TWD célja, hogy partnerséget építsen a demokratikus országok civil társadalmi csoportjaival, pártjaival, agytrösztjeivel és nem kormányzati szervezeteivel.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384