Aktív bizalmatlanok: az ellenzéki mozgalmak Facebook-követőinek főbb jellemzői

2013-11-13

A Political Capital és a Demos UK 2013. november 12-i, Apolitikus politika? című konferenciáján bemutatta az új ellenzéki mozgalmak Facebook-követőinek motivációit és attitűdjeit vizsgáló közös kutatásának eredményeit.

Megállapítható, hogy Európában megszaporodtak a baloldali (sokszor antikapitalista) rendszerkritikus mozgalmak, amelyek – főként a közösségi média segítségével – hatékonyan szólítják meg a fiatalokat, és csatornázzák be a társadalmi elégedetlenséget (pl. Beppe Grilló Ötcsillagos Mozgalma Olaszországban, A Felháborodottak mozgalma Spanyolországban). Ezekhez hasonló rendszerkritikus ellenzéki mozgalmak Magyarországon is létrejöttek a 2010-es választások előtt és után is. Bár e szervezetek sok tekintetben különböznek (pl. méret, ideológia, szervezeti felépítés, pártokhoz való hozzáállás), mindegyikben megjelenik bizonyos mértékig a pártpolitikával és a képviseleti rendszerrel szembeni bizalmatlanság, valamint a részvételi demokrácia iránti elkötelezettség.

Ezen szerveződések jobb megismeréséért az alábbi nyolc ellenzéki mozgalom Facebook-követői körében végeztünk felmérést: Egymillión a Magyar Sajtószabadságért (Milla), Együtt 2014, Hallgatói Hálózat (HaHa), Lehet Más a Politika (LMP), Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP), Magyar Szolidaritás Mozgalom, Negyedik Köztársaság (4K!), Párbeszéd Magyarországért (PM). A két intézet korábban a Jobbik Facebook-követőiről is készített kutatást, ami lehetőséget ad az összehasonlításra.

A tanulmány rövid, magyar nyelvű összefoglalója itt érhető el. A tanulmány teljes terjedelmében, angol nyelven innen tölthető le. Krekó Péter prezentációja itt érhető el.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384