A Political Capital 2020-ban és 2021-ben

2021-01-01

2020 számunkra is sok változást hozott, de az online térbe helyezett rendezvényeinkkel, elemzéseinkkel és kutatásainkkal még inkább igyekeztünk hozzájárulni a politikáról való kritikus gondolkodáshoz, a politika jobb megértéséhez, az ismereteken és tényeken alapuló közbeszéd elősegítéséhez.  

Az elmúlt évben is kiemelt célunk volt, hogy erősítsük Magyarországon a dezinformációval szembeni ellenállást, részben a jelenség tudatosításával, részben annak kezelésére tett javaslatokkal, ajánlásokkal. A projekt keretében készült elemzések itt olvashatók.

A Political Capital és a Brit Nagykövetség meghívására járt hazánkban az orosz dezinformáció és propaganda szakértője. A konferenciánkat, ahol Peter Pomerantsev előadást tartott, majd kérdésekre is részletesen válaszolt, itt nézheti vissza.

Kiemelten foglalkoztunk a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos dezinformációk problémájával, különös tekintettel az egészségügyi álhírek és az oltásellenesség elleni küzdelemre. Bemutattuk a magyar nyilvánosságban is megjelent, szándékosan félrevezető tartalmakat és azok cáfolatát, a témában készült kutatási összefoglalónk itt olvasható.

Már a nyár folyamán külön elemzésben hívtuk fel a figyelmet vakcinaellenesség erősödésére. Oltásellenesség és koronavírus címmel sikeres rendezvényt szerveztünk, ahol infektológus és virológus vendégeink igyekeztek eloszlatni a tévhiteket.

Részletesen írtunk arról is, miért nem helyes a védőoltással kapcsolatos közbizalom építése szempontjából az Orbán-kormány elköteleződése az orosz vakcina iránt.

Nemzetközi szinten a COVID-19 körüli narratívákat és azok hatását a visegrádi országokban is vizsgáltuk.

A lokális szintet illetően esettanulmányt publikáltunk a koronavírus-járvány józsefvárosi gazdasági és társadalmi következményeiről.

A korábbiaknál részletesebb, és több tekintetben váratlan eredményeket hozott a Civilizáció és a Political Capital közös kutatása a hazai civil szektorról. A teljes kutatási jelentés itt található.

Folytatódtak a tekintélyelvű hatalmak befolyását vizsgáló projektjeink is. A kínai digitális autokrácia és az ehhez kapcsolódó technológiai export európai uniós kihívásait vitattuk meg a Wilfried Martens Centerrel közös webinarunkon. Regionális partnereinkkel (V4-országok, Ausztria, Románia, Bulgária) együttműködésben vizsgáltuk az uniós intézmények sérülékenységét az autoriter rezsimek befolyásával szemben. Az Európai Parlament esetében 19 szavazás eredményét felhasználva számszerűsítettük az eredményeket az egyéni EP-képviselők, a nemzeti pártok és delegációk, illetve az uniós pártcsaládok tekintetében. Az Autoriter árnyékok címmel megjelent tanulmányunk itt olvasható. Vizsgáltuk továbbá az autoriter befolyást a Nyugat-Balkánon.

Breaking Europe című projektünk keretében a Kreml revizionista dezinformációs hálózatait és aktív műveleteit elemeztük Kelet-Közép-Európában. Összesen hat országban vizsgáltuk az orosz területi revizionista dezinformációs kampányok jelenlétét és hatását, az erről készült anyagaink itt olvashatók.

Nemcsak a koronavírus-járvány miatt volt jeles év 2020. A magyar nemzet ebben az évben emlékezett meg a sorsfordító trianoni békeszerződés 100. évfordulójáról. Ennek kapcsán készítettünk látleletet a hazai radikális és szélsőjobboldal helyzetéről.

 

További elemzéseink, anyagaink elérhetők a honlapunkon. Minden olvasónknak, követőnknek köszönjük az egész éves figyelmet és érdeklődést.

2021-ben is érdemes lesz követni a Political Capital oldalát, hiszen ebben az évben ünnepli majd intézetünk a 20. születésnapját.

Addig is a tavalyinál szabadabb, boldogabb évet kívánunk mindenkinek!

A Political Capital csapata

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384