Győzött már a békeharc? - A Kreml-párti háborús narratívák hazai terjedésének heti elemzése

2023-04-12

A Political Capital is részt vesz a Ukraine War Disinfo Group nemzetközi együttműködésben, amely 12 közép- és kelet-európai országban követi nyomon az Ukrajna elleni háborúval kapcsolatos Kreml-párti dezinformáció terjedését a hagyományos és közösségi médiában. Az együttműködést az Open Information Partnership (OIP) koordinálja. A projekt keretében kilenc héten keresztül, heti rendszerességgel monitorozzuk a Kreml-párti üzeneteket terjesztő fő felületeket, elemezzük a narratívákat és a trendeket, majd jelentést készítünk az adott hét eredményeiből.  

Az elérés mértékét és a közbeszédre gyakorolt hatását tekintve is a kormánymédia a Kreml érdekeit segítő narratívák fő terjesztője Magyarországon, de a szélsőjobboldali szereplők és a Kreml-barát oldalak is aktívan kommunikálnak a témában, esetenként kiemelkedően magas eléréssel. A vizsgált fő narratívacsoportok: 

  • Nyugat-ellenes narratívák  
  • Ukrajnát lejárató narratívák 
  • Harctéri események 
  • Szankciók (negatív) gazdasági következményei  
  • Ukrán menekültek  
  • Az oroszok és az orosz ajkú kisebbségek helyzete  
  • A háború Ukrajnán kívülre terjedésének veszélye 
  • Ukrajnának nyújtott támogatás  
  • Összeesküvés-elméletek 

Heti jelentések

Az április 22-28. közötti monitorozás fő tanulságai: 

A legnépszerűbb narratívák közé tartoztak azok, amelyek szerint Oroszország sikereket ér el a csatatéren, az Ukrajnának nyújtott segítség meghosszabbítja vagy fokozza a háborút, vagy hogy a Nyugat "bábuként" használja Ukrajnát Oroszország ellen. A Kreml-párti szereplők elvesztették napirend-meghatározó képességüket, és már csak követik és reflektálnak a hírfolyamokra. Eközben a küszöbön álló ukrán ellentámadás narratívája egyre inkább kezd megjelenni az orosz dezinformációban, és egyes hangok már azt állítják, hogy Ukrajna képtelen lesz bármit is tenni, és Oroszország végső győzelme elkerülhetetlen. A Kreml-közeli média nagyfokú rugalmasságot mutat a nyugati vezetők nyilatkozatainak értelmezésében, hogy az a saját üzeneteiket erősítsék meg, valamint megjelent a rasszizmus és az idegengyűlölet egyes narratívákban az ukrajnai menekülteket célozva.  

Az április 22-28. közötti, a tizenkét résztvevő országban zajlott monitorozás eredményeit összefoglaló angol nyelvű elemzés itt található.

Az április 15-21. közötti monitorozás fő tanulságai: 

Ezen a héten nincsenek jelentős változások, a visszatérő narratívák az előző hetekhez hasonlóan újra megjelentek. A legnagyobb változás az elkerülhetetlen orosz győzelmet és Ukrajna kilátástalan helyzetét állító cikkek számának növekedése, amelyek szerint Ukrajnának nem sikerül visszaszereznie elvesztett területeit. Az Ukrajnát lejárató narratívák ezen a héten is népszerűek voltak. Ezek között szerepelt, hogy Ukrajna nem akar békét, illetve pusztán a háború kedvéért vív háborút, hogy Ukrajna nácik által vezetett autokratikus rezsim, hogy az ukránok követelőzőek és hálátlanok a katonai segélyek kapcsán, valamint hogy Ukrajna elnyomja a magyar kisebbséget. Ezek a narratívák mind arra szolgáltak, hogy Ukrajnát a nyugati támogatásra méltatlannak tüntessék fel.  

Az április 15-21. közötti, a tizenkét résztvevő országban zajlott monitorozás eredményeit összefoglaló angol nyelvű elemzés itt található.

Az április 8-14. közötti monitorozás fő tanulságai: 

A héten ismét az Ukrajnát lejárató narratívák voltak a legnépszerűbbek. Ezek közé tartozott Ukrajna szuverenitásának vagy akár nemzetként való létezésének tagadása, nácinak titulálás, néhány vallási üldöztetésről szóló állítás, a háborús bűnökkel kapcsolatos kétértelmű kijelentések, és Ukrajna háborús uszítóként való ábrázolása, akik nem akarnak békét. A harci eseményekről szóló narratívák is eléggé markánsak voltak, beleértve az ukrán erők hatodik hete tartó vereségét Bakhmutban, Prigozsin kritikátlan idézését, miszerint Oroszország elérte a célját, valamint a lefejezéses videó tagadását és relativizálását.  

Az április 8-14. közötti, a tizenkét résztvevő országban zajlott monitorozás eredményeit összefoglaló angol nyelvű elemzés itt található.

Az április 1-7. közötti monitorozás fő tanulságai

A héten ismét az Ukrajnát lejárató narratívák voltak a legnépszerűbbek. A három téma, amellyel kapcsolatban ezt a narratívát a leggyakrabban használták, az Ukrajna által elkövetett állítólagos háborús bűnök, a Kreml-barát Moszkvai Patriarchátus Ukrán Ortodox Egyház (UOC-MP) vezetőivel szembeni fellépés, valamint az, hogy Ukrajna nem akar békét. A Nyugat-ellenes narratívák szintén népszerűek voltak, a nyugati országokra hárítva a háború eszkalációjának felelősségét, valamint aláásva a katonai támogatás hatásosságába vetett bizalmat. Mindezek mellett már ötödik hete jelentek meg Bakhmut elestéről és Ukrajna vereségéről szóló narratívák is. 

Az április 1-7. közötti, a tizenkét résztvevő országban zajlott monitorozás eredményeit összefoglaló angol nyelvű elemzés itt található.

A március 25 és április 1. közötti monitorozás fő tanulságai

Érdekes módon a dezinformációs üzenetek száma ezen a héten csökkent az előző hetekhez képest, de ez valószínűleg nem jelent hosszú távú trendváltozást. A dezinformációs narratívák továbbra is többnyire a hírekre reflektáltak, valamint ismételték a háborúval kapcsolatos korábbi narratívákat. Egy korábban létező alnarratíva új formája bukkant fel Lukasenko kijelentése után, miszerint „Oroszország készen áll a békére, a Nyugat azonban nem". Ez része az úgynevezett „béke-narratívának", amely szerint a Nyugat a háborút szító, és a békében nem érdekelt résztvevője a konfliktusnak, miközben a tűzszünet és az azonnali béketárgyalások jelentik az egyetlen járható megoldást a háborúra. 

A március 25 és április 1. közötti, a tizenkét résztvevő országban zajlott monitorozás eredményeit összefoglaló angol nyelvű elemzés itt található.

A március 20-25. közötti monitorozás fő tanulságai

A nyugati katonai segélyekről és Ukrajnáról szóló negatív üzenetek ezen a héten is uralták a médiateret. Az alnarratívák ugyan másképp alakultak, mint a 3. héten, a mögöttes narratívák ugyanazok maradtak. Ezen a héten a népszerű alnarratívák az ukrajnai háborús bűnökről szóló ENSZ-jelentéssel kapcsolatos hírekre és a NATO-val kapcsolatos eseményekre reagáltak. Emellett a nyugati támogatást, különösen azt a hírt, hogy nyugati tankok érkeztek Ukrajnába, gyakran támadták provokációként és háborús uszító törekvésként.  

A március 20-25. közötti, a tizenkét résztvevő országra kiterjedően összefoglaló angol nyelvű elemzés itt található.

A március 13-19. közötti monitorozás fő tanulságai 

A vizsgált időszakban a nyugat- és ukránellenes narratívák domináltak, de az alnarratívák igen változatosak voltak. Érdekes az erős kormánypárti jelenlét hiánya, de a mi becslésünk szerint ez átmeneti. A lelőtt amerikai drónról szóló hírek, a franciaországi nyugdíjreform miatti tiltakozások, valamint a lengyel és szlovák vadászrepülőgépek Ukrajnának történő átadása megosztotta a források figyelmét. Érdekes módon a március 15-i nemzeti ünnep körüli beszédek nem tükröztek aktuálpolitikai üzeneteket, így a Kreml- és kormánypárti béke-narratívák várt megugrása elmaradt.  

A március 13-19. közötti, a tizenkét résztvevő országra kiterjedően összefoglaló angol nyelvű elemzés itt található.

A március 6-12. közötti monitorozás fő tanulságai

Ezen a héten a dezinformációs narratívákat terjesztő cikkek és posztok többsége szintén három narratíva köré összpontosult: Ukrajnát lejárató narratívák, az Ukrajnának nyújtott segélyekről szóló narratívák és a harctéri események. A vizsgált időszakban ezek közül is viszonylag nagy hangsúlyt kaptak az Ukrajnát lejárató narratívák. Ezek közé tartozott, hogy „Oroszországban jobb az élet, mint Ukrajnában, mert ott nincs azonos neműek házassága”. Egy másik fontos narratíva Toroczkai Lászlótól származott, aki azt állította, hogy Ukrajnának területeket kellene átadnia a háború befejezése érdekében, és hogy Ukrajna etnikai tisztogatást követ el a magyar lakosság besorozásával. Újra megjelent egy korábban szórványosan előforduló narratíva új változata, amely szerint az ukrán katonák saját bajtársaikat lövik le, ha azok meg akarják adni magukat.  

A március 6-12. közötti, a tizenkét résztvevő országra kiterjedően összefoglaló angol nyelvű elemzés itt található.  

A február 20. és március 5. közötti monitorozás fő tanulságai

Magyarországon ezen a héten a dezinformációs narratívák, többsége három narratíva köré csoportosult: Nyugat-ellenes narratívák, Ukrajnát lejárató narratívák és harctéri események. Ez részben annak volt köszönhető, hogy az invázió évfordulójáról számos dezinformációs oldal megemlékezett, amelyek az alkalmat arra használták fel, hogy rámutassanak Ukrajna állítólagos túlkapásainak pozitív ábrázolására. Másrészt a bakhmuti események körül is viszonylag nagy volt a figyelem, és a dezinformációs szereplők számos esetben úgy próbálták bemutatni az eseményeket, mintha az ottani harcok az ukrán hadsereg rendkívüli gyengeségének bizonyítékai lennének. E narratívák több mint egyharmadát Bede Zsolt szélsőjobboldali kormánypárti influenszer terjesztette a Telegramon, őt követte három kormányhoz kötődő szereplő – köztük egy médium, egy influenszer és egy szélsőséges oldal. Az összes dezinformáció 75%-a tehát ettől a négy szereplőtől származott. 

A projekt február 20. és március 5. közötti időszakot mind a tizenkét résztvevő országra kiterjedően összefoglaló angol nyelvű elemzés itt található.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384